Crna kronika
STRAVA U VUKOVARSKOJ ULICI U OSIJEKU

U požaru kuće smrtno stradala vlasnica (85)
Objavljeno 22. prosinca, 2018.
Policija još uvijek utvrđuje kako je i zbog čega izbio požar, a obdukcijom će se utvrditi točan uzrok smrti Osječanke
OSIJEK - Ana Sokačić (85) smrtno je stradala u požaru koji je poharao njezin dom u Vukovarskoj 174 u Osijeku u petak nešto prije 3 sata. Operativno dežurstvo Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka dojavu da gori kuća dobilo je u 2.47 sati. Na intervenciju je odjurilo osam vatrogasaca dvama vatrogasnim vozilima.
- Dolaskom na mjesto intervencije u 2.53 zatekli smo požar krovišta i jedne prostorije. Odmah smo ga počeli gasiti s tri mlaza vode te ga u kratkom vremenu lokalizirali i stavili pod nadzor. Prilikom gašenja u prostoriji smo pronašli izgorenu osobu - doznajemo od osječkih profesionalnih vatrogasaca koji su gaseći požar koristili i nadtlačni ventilator za izdimljavanje prostorija.


Nakon zaustavljanja i širenja požara pozvani su članovi DVD-a Osijek Donji Grad koji su izišli na teren dvama vatrogasnima vozilima i s deset vatrogasaca te su ostali na raščišćavanju požarišta.


Susjeda kaže da ju je probudila buka.


- Imam lagan san. Čula sam buku s ulice i vidjela svjetla. Izišla sam na ulicu i vidjela kod tete Ane pred kućom puno vatrogasnih vozila, vatrogasaca i policije. Njezin sin Darko došao je do mene da nazovem njegovu sestru. Nisam ni primijetila da je bos trčao po ulici dok nije došao ponovno s policajcem, koji je zamolio da mu damo nešto da se obuje. Darko nam je rekao da ga je probudio gust dim. Istrčao je iz sobe i otišao prema tavanu, jer je mislio da tamo nešto gori. U međuvremenu su stigli vatrogasci. Policajci su nam rekli da su oko 2.30 prošli ulicom i nisu ništa vidjeli, požar je vidio taksist koji je prolazio kasnije - rekla nam je susjeda tragično preminule 85-godišnjakinje. Dodala je da je sin stradale jako kašljao od dima.


- Teta Ana je znala dolaziti k nama prije, bila je duša od žene. Prije oko dvije godine počela je zaboravljati, a sin i kći Ljilja držali su je kao kap vode na dlanu. Sin je isključio sve po kući što se moglo da Ana bude sigurna. I prijepodne i poslijepodne dolazila je jedna divna žena brinuti se za baku. Svaki dan je šetala s njom. Dok teta Ana nije počela zaboravljati i dok je još mogla, jako je voljela raditi. Na ulici bi kosila travu ručnom kosilicom i uvijek je nosila plavi mantil i gazu oko vrata kada joj je bilo vruće. Vikendom bi se sredila, stavila šešir i odjenula bundu, uvijek je držala do sebe. Jako je voljela pokojnog supruga i često mu je išla na grob. Imala je svakakvog cvijeća, ali ga nije dala brati, nego je ruže nosila na suprugov grob - kaže susjeda Ane Sokačić. Dodaje da se znalo da teta Ana vikendom uzima "škafić" s vodom i pere limene prozorske klupčice, a subotom bi cijelo prije podne radila, potom bi se otuširala, dotjerala i sjela pred kuću porazgovarati sa susjedima.


- Bila je pravi veseljak. Jedne Nove godine otišla sam je pozvati da dođe k nama, ali nije htjela. Vratila sam se kući po kolače i meso i odnijela joj. Jako je bila vesela i rekla: ‘Ajmo nas dvije plesati‘ i plesale smo - dodaje susjeda preminule.


Njezin suprug dodaje da je u posljednje vrijeme počela zaboravljati.


- Došla je jedan dan da joj nešto pomognem. Otišao sam s njom i prvo me odvela u sinovu sobu i onda rekla: ‘Ma to nije tu.‘ Onda me odvela u svoj dio kuće i ondje sam vidio da su se ‘ringle‘ na štednjaku usijale. Nakon toga sin je isključio i to da se slučajno ne ozlijedi - dodaje susjed. Kazao je i da je nedavno prošao pokraj nje, no nije ga prepoznala.
Policija je na mjestu događaja, uz inspektora zaštite od požara, obavila očevid, no uzroci izbijanja požara za sada se tek utvrđuju, te nema službenih informacija. Točan uzrok smrti 85-godišnjakinje utvrditi će se obdukcijom.


Sandra Lacić
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike