Osijek
IZVRSNOST LIJEČNIKA OSJEČKOG KBC-A

Maleni je Leon došao na sam blagdan Velike Gospe
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
Prvo je dijete nakon rekonstrukcije Zavoda za humanu reprodukciju

Trebalo je 14 godina i pet pokušaja umjetne oplodnje da supružnici Tea i Igor Marton iz Vardarca ostvare svoju najveću životnu želju. Ona im se ispunila na sam blagdan Velike Gospe, kad je na svijet došao više od četiri kilograma težak i 55 centimetara dug Leon – prvo dijete začeto medicinski potpomognutom oplodnjom u novom laboratoriju Zavoda za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju pri Klinici za ginekologiju i opstetriciju Kliničkog bolničkog centra Osijek, a nakon što je u travnju ove godine učinjena opsežna rekonstrukcija laboratorija kako bi dvjestotinjak parametara kontrole dalo bolje rezultate. Dobro to zna presretna majka Tea, koja se prije četiri godine, upravo zbog glasina kako je na postupak medicinski potpomognute oplodnje bolje otići bilo kamo izvan Osijeka, odlučila za odlazak u Pečuh.

- Suprug i ja smo se odlučili za Pečuh, no dogodila se izvanmaternična trudnoća na cerviksu. Završila sam u osječkom KBC-u, i to na mjesec dana, te je bilo upitno hoće li maternica uopće ostati. Prof. dr. sc. Siniša Šijanović uspavao me, izazvao pobačaj i potom sam opet otišla u Pečuh, jer sam ondje imala zamrznutih oplođenih jajašaca. No dogodila se tzv. biokemijska, odnosno neuspjela, trudnoća, a nakon što sam stekla puno povjerenje u dr. Šijanovića, odlučila sam pokušati u Osijeku. Prije nego što je laboratorij renoviran, ondje sam imala još dva neuspješna pokušaja i potom je uspjelo! Leon je rođen carskim rezom u 38. tjednu trudnoće i zdrava je i sretna beba - ispričala je svoj put do dugoočekivanog djeteta Tea Marton, dodavši da, osim što nije odustajala iskoristiti nekoliko besplatnih pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, nije ni željela otići nikamo izvan Osijeka. Sigurnost koju je osjećala u rukama dr. Šijanovića, objašnjava, ne bi mijenjala ni za kojeg drugog stručnjaka.

- Rekao mi je da moram poslušati svaki savjet i uputu te da mora biti onako kako je rekao i ja sam ga bez pogovora slušala. Uz to, mag. biologije Marija Dundović objasnila mi je cijeli postupak, od samog početka pa sve do kraja, a tu je i ljubaznost ostalog osoblja u Zavodu, ali i ugodna atmosfera. Ne krivimo, naravno, pečuške liječnike, ali sretni smo što nismo poslušali one koji su nam govorili da svakako idemo bilo kamo dalje. Sve ono što ima negdje drugdje, ako ne i više, pacijentice mogu dobiti u osječkom Zavodu. Mislim da smo nakon godina pokušaja suprug i ja pravi primjer za to - zaključuje ova 34-godišnjakinja, koja sa suprugom planira još jedno dijete, i to nakon što prođe godinu dana, jer je to razdoblje u kojem, zbog carskoga reza, ne bi smjela začeti. Nakon tog razdoblja, kaže, rado bi se odlučili na još jedno dijete i iskoristili pet zamrznutih i oplođenih jajnih stanica pohranjenih u Zavodu.

- Vjerujem da ćemo to iskoristiti kad prođe godinu dana. U međuvremenu naš Leon lijepo raste, ima već dva zubića i obožava se smijati, igrati i papati. Hvala Bogu, zdrava je i dobra beba, kakvu bi svatko poželio - istaknula je Tea Marton.

Marija Mihelić
Uspješnost trudnoće sad je oko 35 %
- Iako medicinski potpomognutu oplodnju prakticiramo od 2003. godine, Leon je prvo dijete nakon rekonstrukcije prostora i nabave nove opreme te uvođenja učinkovitog sustava kontrole kvalitete, što je znatno poboljšalo mikrobiološku sliku u laboratoriju. U infrastrukturne radove i nabavu opreme Uprava KBC-a Osijek uložila je oko 800 tisuća kuna, a tu je i edukacija djelatnika, posebice biologa. Ove godine primljen je još jedan embriolog i sad uz mag. biologije Dundović radi i magistrica biologije Lara Barišić - kaže prof. dr. sc. Šijanović, dodajući da je u studenome ove godine obavljeno više od 270 postupaka medicinski potpomognute oplodnje, koja zahtijeva rad minimalno dva klinička embriologa, a što je sad i omogućeno.

- Novi prostor, odnosno infrastruktura i oprema, u našem zavodu rezultirao je povećanjem broja postupaka medicinski potpomognute oplodnje i znatnim poboljšanjem rezultata. Tako je uspješnost trudnoće sada oko 35 posto i sretni smo što je Leon Marton dio te lijepe i nadasve humane priče - ističe dr. Šijanović.
Najčitanije iz rubrike