Regija
ENOLOGINJA IVANA NEMET VINU UDAHNJUJE DUŠU

S vinom razgovara i tepa mu, u njezinu podrumu nema vike jer to vinu smeta
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
ORAHOVICA

Kada posao koji radiš istinski voliš i u njemu uživaš u svakom trenutku, onda mora doći i rezultat. To se pravilo može primijeniti na Ivanu Nemet, enologinja Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, koja vinu udahnjuje dušu. No kako je sve počelo, odakle joj ljubav prema vinu?

- Nakon završene Prirodoslovno-matematičke gimnazije upisala sam Prehrambeno-tehnološki fakultet ne znajući pritom koja je širina struke za koju ću se kasnije imati prilike opredijeliti. Razlog upisa na taj studij leži u ljubavi prema prirodnim predmetima, točnije prema kemiji, biologiji i matematici. Nakon završenog fakulteta nisam uspijevala odmah naći posao u struci, no prioritet je bio raditi u proizvodnji. Na pitanje kako sam se odlučila baviti vinom, uvijek odgovorim da se vino počelo baviti sa mnom, jednostavno se dogodilo. Imala sam priliku svoje prve korake u vinskom području napraviti u velikoj slavonskoj vinariji s proizvodnjom od milijun litara vina. Sve se brzo odvijalo, od početnika prema pomoćnom enologu da bih u gotovo dvije godine postala glavni enolog i vodila proizvodnju vina. Poslu sam predana, puno učenja i slobodnog vremena dala sam za struku. U počecima, kao i danas, nisam smatrala žrtvom davanje svog slobodnog vremena mnogim proučavanjima, mnogim pokusima i mnogim vinima. Danas bih rekla da je to postala moja potreba. Stalna želja za nečim novim i za otvorenost prema novitetima, zahtjevima domaćeg i svjetskog tržišta. Godine 2014. moj entuzijazam i energiju prepoznalo je vodstvo tvrtke PP Orahovice i na njihov poziv odlučila sam se za prelazak u ovu tvrtku, gdje mi je dano ogromno povjerenje i sloboda u radu – kaže Ivana.

Što je najvažnije pri kreiranju vina, a što pri ocjenjivanju, pitamo.

- Današnji posao tehnologa u vinogradu i enologa u podrumu nije nimalo jednostavan. Prošlo je vrijeme kad se vino proizvodilo kako nam priroda da. Prate se trendovi i zahtjevi tržišta, mnoga se vina izvoze i kupci traže svoj stil vina pa se sve češće priča o terminu berbe, odabiru enologije, njegovanju u posebnim uvjetima. Kreiranje vina, od grožđa u vinogradu do boce, najuzbudljiviji je i najkompleksniji dio našeg posla. U tom segmentu do izražaja dođe sva vaša kreativnost i ponekad hrabrost. Mi u proizvodnji vina imamo berbu samo jednom godišnje, samo jednom godišnje nam je dana sirovina i o tome kako odradimo i kako smo se snašli u berbi ovisi cijela naša godina. Ocjenjivanje vina teži je dio našeg posla. Davanje priznanja ili pak odbijanje, neocjenjivanje nekog vina zbog mane, bolesti, tehnoloških grešaka uvijek je velika odgovornost tebe kao pojedinca. Često je to podatak o kojem može ovisiti godina za nekog vinara i s tim treba biti oprezan i pažljiv. Vrlo kompleksan posao, u kojemu je bitno spojiti vinogorje, sortu, tehnologiju i samog vinara – kaže ova vrhunska enologinja, koja vinu prilazi kao živom biću. U podrumu gdje radi nema psovki, glasnog pričanja ili povika jer kaže kako se to sve održava na vino. Ona s vinom razgovara, tepa mu i miluje ga i zato je, kaže, baš enologinja.

Govoreći o kušanju vina, Ivanin je naputak jednostavan:

- Naravno da je važna škola kušanja, ali ja bih rekla da početnici vino, kada ga kušaju, moraju jednostavno osjetiti u sebi. Može vino biti dobro po mirisu ili okusu, ali ako ono ne dotakne čovjekovu dušu u trenutku ispijanja, onda kao da ga nije ni kušao.

- Biti enolog ne znači samo proizvesti vina, kreirati ih i dati svoj pečat i identitet, danas biti enolog znači i utjecati na vinsku kulturu ljudi u vremenu u kojem radiš, i to je možda jedna od težih stvari s kojima se kao enolog susrećem. Mnogi ljudi tvrde da imaju svoj način ispijanju vina, uz npr. vodu, mineralnu vodu, sokove i slično, a na nama je kao stručnjacima da svojim radom i edukacijama dokažemo kako je to ipak nešto više od proizvoda koji se samo popije. Možda je ipak najdraže kada sretneš ljude koji ti kažu "sjećamo se što si nam rekla, kako si nam objasnila na koji način trebamo držati čašu, koje vino ide s kojim jelom". Važno je da vino stavimo u situaciju u kojoj mu je mjesto, da se svaka važna situacija ovjekovječi vinom, kao fotografija, to je smisao i vina i mene kao enologa – kaže Ivana Nemet.

Vladimir Grgurić
Ako vino ne dotakne čovjekovu dušu u trenutku ispijanja, onda kao da ga nije ni kušao, kaže Ivana Nemet
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike