Svijet
SJEDNICA VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A ZBOG VOJSKE KOSOVA

Srbija i Kosovo duboko su ukopani u svojim “rovovima”
Objavljeno 19. prosinca, 2018.

Predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, sjedeći svaki na jednom kraju stola, ukopali su se u ponedjeljak u svoje pozicije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a održanoj nakon odluke Prištine da formira vlastitu vojsku.

"Moram reći da sam jako zabrinut, čak pomalo i uplašen za budućnost ne samo mog naroda, naše zemlje Srbije, nego i za cijelu regiju", kazao je predsjednik Srbije. Srbija koja je uz potporu Rusije sazvala sjednicu Vijeća pozvala je na pojačanu uključenost UN-a u pregovore koje od 2012. vode pod okriljem EU-a dvije strane. "Vojska Kosova pridonijet će stabilnosti regije, nikad neće biti prijetnja", rekao je predsjednik Kosova Hashim Thaci. "Spremni smo za dijalog", rekao je poručiviši da će "ako ne iskoristimo taj povijesni trenutak, sve strane trpjeti." Članice Vijeća sigurnosti UN-a u svojim su izlaganjima pokazale podijeljenost. Osuđujući "vrlo ozbiljno kršenje Rezolucije 1244" iz 1999. kojom je odobrena uspostava sigurnosnih snaga Kosova, Rusija je kazala kako prijeti "stanje koje može eksplodirati u svakom trenutku." "Ako te snage uđu u srpska područja, Beograd će ih braniti", rekao je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja. SAD je potvrdio potporu tranformaciji kosovskih snaga sigurnosti koje predstavljaju sve zajednice na Kosovu, dok je Kina pozvala sve strane da se suzdrže od retorike koja potpiruje napetosti.

Predstavnici europskih zemalja u priopćenju objavljenom prije sjednice pozvali su na dijalog. Ključno je "da Srbija i Kosovo ostanu predani zajedničkom radu na sveobuhvatnom i pravno obvezujućem sporazumu o normalizaciji" i stvore "uvjete za obnovu dijaloga uz pomoć visokog predstavnika Europske unije što je moguće prije", navodi se u njihovu priopćenju.

Prema zakonu koji je usvojio u petak kosovski parlament, kosovska će vojska biti odgovorna za "osiguranje teritorijalnog integriteta zemlje" i za "zaštitu imovine i interesa Republike Kosovo."

Prije sastanka Vijeća sigurnosti Hashim Thaci izjavio je kako je odluka o ustroju kosovske vojske nepovratna. "Neovisno o temama o kojima će se razgovarati na sjednici Vijeća sigurnosti, vojska Kosova dio je nepovratnog procesa. Pravo institucija Kosova da ustroje vojsku je povijesno, pravedno i u skladu sa željom kosovskog naroda", naglasio je Hashim Thaci novinarima uoči puta u New York.

Osim što je odluka Kosova o ustrojavanju vojske naišla na osudu UN-ova glavnog tajnika Antonija Guterresa, na suzdržanost Europske unije i na žaljenje NATO-a, očigledno je da "rat" između Kosova i Srbije traje već dugo, ali drugim sredstvima. Diplomatski rat traje već godinama i Srbija svim silama nastoji spriječiti priznavanje Kosova, pa čak i lobira kod zemalja koje su priznale Kosovo - da to priznanje povuku.

Kosovo je u studenome prvo uvelo carine od 10 posto na robu iz Srbije i BiH, a potom ih je podignulo na 100 posto, pravdajući to navodno neravnopravnim tretmanom kosovske robe, da bi kao dodatan razlog uvođenju carina bila navedena srbijanska kampanja protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, poput nedavnog odbijanja članstva u Interpolu. Kosovski premijer Ramush Haradinaj kazao je da će, unatoč europskim pritiscima da se carine povuku, one ostati na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo. Iz sadašnje perspektive to znači da carine neće biti ukinute još jako dugo, jer bi za priznavanje Kosova trebalo doći do posve drugačijih politika u Srbiji, politika za koju sadašnji političari na vlasti nisu sposobni.

Vuk Tešija/H
Prema kosovskom zakonu, vojska će biti odgovorna za “osiguranje teritorijalnog integriteta zemlje”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOMU JE U INTERESU ŠIRI REGIONALNI RAT?

Europa nastoji zaustaviti spiralu nasilja koja sve jače prijeti Bliskom istoku

2

OPTUŽBE ZA KUPNJU ŠUTNJE PORNO ZVIJEZDE

Deseci porotnika na suđenju Trumpu nisu izabrani zbog pristranosti

3

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam