Novosti
UDRUGA ZA PROMICANJE PRAVA PACIJENATA

Uskoku prijavili više korumpiranih liječnika
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata predala je u utorak Uskoku prijave koje su primili od pacijenata tijekom dvotjedne akcije "Antikorupcija u zdravstvu", potvrdila je predsjednica udruge Jasna Karačić. Udruga je u dva tjedna primila ukupno 271 odgovor na anketu, među njima i još 22 prijave protiv splitskog kardiokirurga protiv kojeg je u tijeku istraga, jer je, navodno, primio mito u iznosu od 3000 eura. Također je zaprimljeno deset prijava protiv liječnika iz jedne zagrebačke bolnice, kao i tri prijave protiv još jednog splitskog liječnika. U udruzi navode kako se u još 37 prijava navode imena liječnika, a prijavljeni su i jedan medicinski tehničar koji je uzimao novac za liječnika te dva političara. Pacijenti su, uz njihova imena, naveli i iznose te za što su im dali novac. Nekolicina prijava odnosila se i na liječnike koji više nisu živi, navodi Karačić.

Udruga želi da nadležna tijela provjere prijave, jer je važno da pacijenti u svakom trenutku znaju da ih netko štiti, da imaju gdje prijaviti nesavjesna ponašanja i da nemaju straha, jer se upravo zbog straha takvi slučajevi inače ne prijavljuju. Karačić ističe kako su akcijom htjeli pokazati da se radi o konkretnim osobama, umjesto da se o korupciji u zdravstvu govori općenito i okrivljuje sve liječnike. "Većina liječnika radi savjesno svoj posao i tu su za svoje pacijente, a pojedinci koji primaju mito trebaju osobno odgovarati", kaže Karačić.

U udruzi ocjenjuju da je dosta bilo prebacivanja odgovornosti jednih na druge i na sustav te pozivaju na suradnju Hrvatsku liječniku komoru i udruge liječnika. Iz HLK je u međuvremenu u reakciji na slučaj splitskog kardiokirurga poručeno da su apsolutno protiv davanja mita liječnicima. Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK Lada Zibar ističe da su liječnici premalo plaćeni u hrvatskom društvu, međutim, to se ne može rabiti kao argument za protuzakonito ponašanje kao što je primanje mita. Ministar zdravstva Milan Kujundžić građane je pozvao da prijavljuju mito i korupciju u zdravstvu. H
Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković