Novosti
SJEDNICA SAVJETA ZA SLAVONIJU ODRŽAT ĆE SE U PAKRACU

Za slavonske projekte od listopada 2016. ugovoreno 45 % raspoloživih sredstava
Objavljeno 19. prosinca, 2018.

Sedma sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića, u srijedu će se održati u Pakracu. Uz sudjelovanje požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i gradonačelnice Pakraca Anamarije Blažević, informaciju o provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem predstavit će ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Više će riječi biti i o kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav, o čemu će govoriti ministar zdravstva Milan Kujundžić, dok će o razvoju turizma na kontinentu nazočne informirati ministar turizma Gari Cappelli.

Podsjetimo, Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut je da bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova, za projekte u pet slavonskih županija. U razdoblju od 18. listopada 2016. do 14. prosinca 2018. dosad je ugovoreno 8,5 milijardi kuna odnosno 45 % od ukupno raspoloživih sredstava. Tome su najviše pridonijeli Operativni program Konkurentnost i kohezija (4,5 milijardi kuna) te Program ruralnog razvoja (3,1 milijarda kuna). Do 28. rujna ove godine plaćeno je 2,6 milijardi kuna, ili 13,97 % nepovratnih sredstava u odnosu prema ciljanom iznosu. Od posljednje sjednice Savjeta u Belom Manastiru 14. rujna ostvaren je porast od 616 milijuna kuna ugovorenih sredstava. Za unaprjeđenje zdravstvene zaštite dosad je uloženo 390 milijuna kuna, a najavljena su i ulaganja od 575 milijuna kuna u razvoj turizma.

Pozornost će svakako pobuditi i novi program koji se planira tu uvesti - "Proizvodi Slavonije, Baranja i Srijema“, kao svojevrsna nadogradnja. On se može odmah pokrenuti, jer ne zahtijeva unaprijed rezervirana financijska sredstva, a odvijao bi se prema modelu projekta "Hrvatski otočni proizvod“. Obuhvatio bi gospodarske subjekte sa sjedištem u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a radilo bi se o malim serijama proizvoda natprosječne kvalitete, sa zemljopisnim podrijetlom, izrađenih od domaće sirovine prema staroj recepturi, uz inovativnu ponudu.

Ciljevi su reafirmacija proizvodnje i prerade zdrave hrane, samozapošljavanje lokalnog stanovništva, reafirmacija starih brendova i ponuda novih, podizanje konkurentnosti i promocija područja, rast malih proizvođača do optimalnih granica, proizvodnja i plasiranje proizvoda natprosječne kvalitete (stvaranje svjetskih, europskih i regionalnih brandova) te podizanje razine kvalitete života stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema. I.Bošnjak
Projekt je pokrenut da bi se osiguralo 18,75 milijardi kuna iz EU fondova za pet slavonskih županija
Najčitanije iz rubrike