Ekonomija
SUBVENCIJE

Osječko-baranjska županija jedina omogućila beskamatne kredite za žensko poduzetništvo i mlade
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
Uvjereni smo da ćemo financijskim sredstvima u suradnji s institucijama pomoći poduzetnicima, rekao je Anušić

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić jučer je sa sedam poslovnih banaka (Croatia banka d.d. Zagreb, Erste&Steiermärkische Bank d.d. Rijeka, Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb, OTP banka d.d. Split, Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb, Slatinska banka d.d. Slatina i Zagrebačka banka d.d. Zagreb) potpisao ugovore o poslovnoj suradnji u provedbi Programa kreditiranja poduzetništva žena i Programa kreditiranja poduzetništva mladih Hrvatske banke za obnovu i razvitak.Osječko-baranjska županija tako će subvencionirati kamate s dva postotna poena trgovačkim društvima, obrtima, zadrugama i ustanovama koji ulažu na području županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu, i to do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala u iznosu od 30 milijuna kuna, tako što će za krajnje korisnike kamata iznositi 0 posto. Također, župan je s devet poduzetničkih potpornih institucija potpisao ugovore o dodjeli potpora za informiranje i obrazovne aktivnosti u iznosu od oko 220 tisuća kuna te s osam poduzetničkih potpornih institucija o dodjeli potpora za savjetovanje poduzetnika, čija je vrijednost oko 60 tisuća kuna.
- Jedina smo županija u Republici Hrvatskoj koja je uspostavila suradnju s HBOR-om i jedina institucija u RH koja poduzetnicima nudi beskamatne kredite. Poduzetnici neće morati odlaziti direktno u HBOR, nego će moći sa svojom poslovnom bankom realizirati programe HBOR-a pod istim uvjetima. Osim toga, potpisali smo ugovore i s poduzetničkim potpornim institucijama, poduzetničkim centrima i inkubatorima za dvije aktivnosti: informiranje i obrazovne aktivnosti te savjetovanje poduzetnika. Uzevši sve skupa, ove smo godine za različite potpore u poduzetništvu osigurali 6,2 milijuna kuna, što je povećanje od dva milijuna kuna u odnosu prema 2017. godini - rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović te iznijela plan za 2019. godinu: "Planiramo nove programe kreditiranja, također u suranji s HBOR-om, kako za poduzetnike početnike tako i za sve ostale poduzetnike, gdje će kamate također biti u rasponu od 0 do 1 posto. Nastavit ćemo i sa svim programima dodjele potpora poduzetnicima i poduzetničkim potpornim institucijama te se nadamo da će taj iznos u konačnici biti veći nego što je bio ove godine", kazala je Katavić-Milardović.
Anušić je napomenuo kako Županija mora osluškivati aktualnu situaciju na terenu. "U skladu s najavama, povećali smo svoja izdvajanja za gospodarstvo. Bitno je znati prepoznati koji poslovi, obrti i poduzetnici trebaju ostvariti pravo na potporu i koji će nakon ostvarene potpore stvoriti veću vrijednost. Uvjereni smo da ćemo financijskim sredstvima u suradnji s poduzetničkim potpornim institucijama, koje rade jako dobar posao, pomoći našim poduzetnicima", poručio je osječko-baranjski župan. Danijel Miklić

Najviši iznos kredita je 700 tisuća kuna
Krunoslava Baumschabel Banić, regionalna direktorica za poslovanje s pravnim osobama u Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb, rekla je kako njihova poslovna banka posluje u četiri županije i intenzivno surađuje s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. “Ove kreditne linije najpovoljnije su kreditne linije koje HBOR nudi poduzetnicima, a jedino u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, koja daje potporu od 2 posto, korisnicima je omogućeno njihovo korištenje do 700 tisuća kuna s rokom otplate do 12 godina uz 0 posto kamatne stope”, rekla je Baumschabel Banić.
Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike