Kultura
ODJEL TAMBURE NAŠIČKE GLAZBENE ŠKOLE

Koncert 133. puta nagrađenog odjela Tambure u Tešnju
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
TEŠANJ


Na poziv Hrvata iz Tešnja (Federacija BIH), odjel Tambure našičke glazbene škole Kontesa Dora, upriličio je posebnu koncertnu večer. Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano je 1902. radi pomaganja učenicima, zanatlijama i studentima, a do zabrane rada od strane jugoslavenskih vlasti 1949., pomoglo je školovati oko 16 tisuća mladih, među kojima su bila i dva dobitnika Nobelove nagrade – Ivo Andrić i Vladimir Prelog.


Obnoviteljska skupština održana je 1990. u Sarajevu u svrhu i korist zaštite hrvatskih nacionalnih interesa na cijelom području Bosne i Hercegovine. "Napredak“ danas ima podružnice svojih povjerenstava u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Bio je to dovoljan motiv učenicima i profesorima našičke glazbene škole za održavanje koncerta u Tešnju.


Dva nagrađena komorna sastava s netom održanog Državnog natjecanja glazbenih škola - tamburaško-klavirski trio mentorice prof. Sanje Vazdar i tamburaški nonet mentora prof. Deana Koprija - pokazali su sve instrumentalne mogućnosti tambure.


Ispunjena koncertna dvorana tešanjskog Centra Kulture nagradila je mlade Našičane dugotrajnim pljeskom. Solističku potporu upotpunili su Jakov Drozdek, učenik odjela violine i vokalna solistica Helena Dadić, Tešanjka, sada studentica u Osijeku.


Duh grada Našica i prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević (sve tri izvođačke skupine – trio, nonet, i orkestar u svoj su program uvrstili i skladbu svoje sugrađanke), prvi puta je prenesen koncertnim sadržajem u Tešanj.
- Tešanjska epopeja, za dirigenticu tamburaškog orkestra i ravnateljicu OGŠ Kontesa Dora, moju skromnost, ali neupitno i učenike 133. puta nagrađenog odjela Tambure, prihvaćena je kao nagrada za uspješno prvo polugodište školske godine, ali i duhovito snimanje životnog filma: „AUTOBUS U SNIJEGU“. N.Vek.
MOTIV UČENICIMA I PROFESORIMA
Obnoviteljska skupština Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” održana je 1990. godine u Sarajevu, u svrhu i korist zaštite hrvatskih nacionalnih interesa na cijelome području Bosne i Hercegovine. Društvo “Napredak’’ danas ima podružnice svojih povjerenstava u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. “Bio je to dovoljan motiv učenicima i profesorima našičke Osnovne glazbene škole Kontesa Dora za održavanje ovog koncerta u Tešnju”, napominje zadovoljno učitelj Daniel Kopri, prof., inače voditelj Tamburaškoga orkestra.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike