Kultura
5. HUMANITARNI BOŽIĆNI KONCERT

Panonska filharmonija opet pomaže mladima
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
U pet su godina stipendirali 14 mladih ljudi, osiguravši im stipendije u trajanju od godinu dana, ističe konzul De Blasio

Generalni konzul Mađarske u Osijeku Antonio De Blasio ponosno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo prvu malu okruglu obljetnicu - petu - humanitarnih božićnih koncerata u organizaciji Generalnog konzulata, kojemu je na čelu. I ove godine koncertom primarno prikupljaju donacije za stipendiranje učenika i srednjoškolaca za nastavak školovanja u Hrvatskoj, jer, kako kaže konzul, učenici završnih razreda srednje škole i studenti mađarske nacionalnosti koji odu u Mađarsku kako bi nastavili školovanje više se i ne vrate u Hrvatsku. Koncert pod nazivom Nova pjesma Gospodinu održava se u četvrtak, 20. prosinca, u 19.30 u osječkoj konkatedrali.

U stipendiranju i ove godine Generalni konzulat ima više partnera, a najvažniji im je svakako Katolička Crkva, koja im besplatno ustupa prostor konkatedrale za održavanje koncerta, ali i preko svoga će računa prikupljati donacije te ih dalje distribuirati onima kojima budu dodijeljene, istaknuo je konzul, ne propustivši riječi hvale uputiti i osječkom Uredu srednjoeuropske trgovačke razvojne mreže Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske. Upravo je Ured taj koji je prvi davao takve stipendije mladima. Podršku imaju i od Demokratske zajednice Mađara Hrvatske te osječkog Mađarskog kulturnog društva Népkör. Iako je humanitarnost u prvom planu, Konzulat ovim koncertom ispunjava svoju svrhu - kaže De Blasio, a to je poklon Osječanima u vrijeme adventa.

Besplatan ulazak

 Na koncert su pozvani svi iz Osijeka, ali i šire regije, a ulazak je besplatan. Sva su kulturna događanja u organizaciji Konzulata namijenjena i Hrvatima i Mađarima u gradu i šire, a konzul De Blasio uvjeren je da će na koncertu biti posjetitelja odasvud. Mnogi ovaj koncert već neko vrijeme očekuju i raspituju se, zadovoljan je.

S obzirom na to da se ulaznice za ovakve koncerte nemalo naplaćuju, u Generalnom su konzulatu ponosni što je ulazak na ovaj besplatan. Na ulazu u crkvu bit će kutija za dobrovoljne donacije, prema osobnim mogućnostima i želji. Ipak, to ne znači da oni koji nisu u mogućnosti novčano poduprijeti akciju nisu dobrodošli, ističe Antonio De Blasio.

Mladi koji se žele prijaviti za stipendiju mogu to učiniti svake godine od početka godine pa sve do rujna. Prošle se godine prijavilo čak 13 mladih pripadnika mađarske nacionalne manjine. Bio je to najveći broj prijavljenih do sada, kaže konzul, ponosan što su ovom dobrotvornom akcijom pomogli 13-14 mladih u daljnjem obrazovnom procesu. Zahvaljujući organizatorima, primili su jednogodišnju stipendiju, a isto će i oni koje ove godine prođu selekciju i zadovolje propozicije natječaja.

Hrvatska gubi mlade, slušamo sa svih strana i čitamo posvuda, no u sličnoj je situaciji mađarska zajednica u Hrvatskoj pa je i ovo prilog nastojanju da se to spriječi ili ublaži.

Budućnost u Hrvatskoj

- Voljeli bismo da svoj životni put nastave ovdje u Hrvatskoj, da svoju budućnost temelje ovdje - kaže De Blasio.

Glazbenici iz Pečuha nisu svoj prilog akciji dali samo sudjelovanjem, nego su, dapače, i sami veliki pokrovitelji i dobročinitelji. Umjesto uobičajenog honorara, organizatore će koštati samo koliko iznose njihovi troškovi dolaska - naglasio je konzul.

- U Osijeku će ovi sjajni glazbenici ponovno nastupiti za daleko manji honorar nego inače - istaknuto je na konferenciji za medije.

Panonska filharmonija simfonijski je orkestar u Pečuhu, regionalnom središtu znanosti i umjetnosti. Preteču današnjeg ansambla utemeljio je 1811. György Lickl, bečki skladatelj. S više od 200 godina povijesti, danas je jedan od vodećih orkestara i brend Mađarske. Od 2010. su u Kodály Centru, koncertnoj dvorani s najboljom akustikom u Mađarskoj. Nastupali su u najznačajnijim koncertnim dvoranama europskih prijestolnica, od Züricha do Beča.

Narcisa Vekić
PROGRAM KONCERTA I IZVOĐAČI
Na programu koncerta su Motet, BWW 225 J. S. Bacha, kao i Kantata, BWW 61 istoga skladatelja te Božićni oratorij Heinricha Schütza. Uz Festivalski zbor Panonske filharmonije (čiji su umjetnički voditelji László Dobos i András Vass), orkestar Panonske filharmonije, sudjeluju i solisti: Ágnes Kovács, sopranistica, László Kálmán, tenor, Szabolcs Hámori, bas. Orkestrom, zborom i solistima ravnaju dirigenti László Dobos i András Vass. Donacije se mogu uplatiti na račun župne crkve sv. Petra i Pavla HR6623400091110112049, uz naznaku “STIPENDIJA”.
20. prosinca
U 19.30 U KONKATEDRALI JE KONCERT
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike