Sport
LIJEP ODLAZAK NA ODMOR

“Šestica” nakon 11 godina
u Gradskom vrtu
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Posebno mi je drago zbog Marića, a nadam se kako će Špoljariću gol biti poticaj, rekao je Zoran Zekić

Za kraj jesenskog dijela sezone u Gradskome smo vrtu bili nazočni doista posebnim zbivanjima. Prvo su navijači, članovi nekih humanitarnih Udruga te klupski djelatnici napravili sjajan posao u čišćenju terena od snježnog pokrivača, što je momčadima Osijeka i Inter Zaprešića omogućilo sasvim normalne uvjete za igranje u pravom zimskom ambijentu. Bijelo-plavi su im se na tome zahvalili na najbolji mogući način priredivši pravu golijadu te su goste iz Zaprešića kući ispratili sa šest pogodaka u mreži uz "hat-trick" raspoloženog Mirka Marića.

"Šestica" i tri Marićeva pogotka dala su kroničarima osječkog prvoligaša zadatak izvidjeti kada su gledatelji na osječkom stadionu posljednji put doživjeli takvo zadovoljstvo. I prošlo je dosta godina - čak njih 11. Dogodilo se u istoj godini 2007. i, zanimljivo, protiv istog suparnika. U početkom svibnja te godine Osijek je svladao Međimurje sa 6:1 uz tri pogotka Stjepana Jukića i to je posljednji put u kojem je osječka momčad nekom suparniku zabila šest pogodaka, ali nije i posljednji hat-trick jednog igrača. On se dogodio četiri mjeseca kasnije, u rujnu 2007., također protiv Međimurja, kada je trosturki strijelac bio Vedran Nikšić. Naravno, ti se podaci odnose samo na susrete u Osijeku, jer je autor posljednjeg hat-tricka uopće u bijelo-plavom dresu bio Aljoša Vojnović koji ga je zabio prvog dana ožujka 2015. godine na gostovanju kod Zagreba.

Osim toga 6:0 predstavlja rekordnu pobjedu Osijeka pred svojim navijačima uopće u HNL-u, a ujedno je i najuvjerljviji trijumf ove jeseni u svih 18. kola domaćeg prvenstva.

Rekordna pobjeda
I tu rekordima nije kraj. Na toj se utakmici dogodio još jedan raritet. Naime, bočni braniči osječke momčadi Alen Grgić i Erik Janža kombinirano su upisali čak pet asistencija što je dosad nezabilježen slučaj. Isto tako veliko je pitanje je li neki igrač Osijeka ikada imao tri asistencije na istoj utakmici poput Alena Grgića. Sve to govori kakvu su dobru zabavu nogometaši Osijeka priuštili svojim navijačima za jesenski rastanak. I nije bilo veselo samo na terenu. Isto je bilo i na tribinama, bez obzira na hladno vrijeme. Malobrojni navijači sjajno su se zabavljali grudajući prvo pomoćnog suca, a kada su upozoreni da to ne čine, okrenuli su se međusobnom grudanju, a cijela ta zimska idila zaključena je proslavom pobjede nakon završteka susreta u grudanju s nogometašima Osijeka. U svemu se javilo i nekoliko šaljivih ljudi koji su nakon te rekorde pobjede povikali "Zekiću, odlazi". Valjda je to bila samo zgodna šala...

- Stvarno je ovo bio poseban rastanak zbog više stvari. Moram odati priznanje svima koji su čistili teren i omogućili nam normalne uvjete za igru. Dali su nam energiju. Imali smo svakakvih razdoblja u toj utakmici. Bilo je odličnih, ali i loših razdoblja, no ovaj smo put na planu realizacije bili na vrlo visokoj razini. Konačno nam se "odčepilo" i ulazilo je i ono što ranije nije. Ova je pobjeda baš bila šlag na tortu ove polusezone. Sad možemo posve mirni na zimski odmor, jer na njega odlazimo kao drugoplasirana momčad prvenstva i polufinalisti hrvatskog Kupa - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Već smo nabrojali i sva individualna ostvarenja u tom susretu, ali jedan se čovjek posebno istaknuo - Mirko Marić. Tri pogotka, izboren kazneni udarac i kvalitetna igra u polju općenito. Od napadača se više ne može tražiti.

- Drago mi je zbog njega, jer je mnogo i kvalitetno cijelu jesen radio za momčad. Sada mu se taj trud vratio kroz pogotke, a da je bio samo malo pribraniji u prilikama koje je imao tijekom jeseni, bio bi prvi strijelac prvenstva. No, još uvijek ima dovoljno vremena i prilika da to i postane - smatra trener osječkog prvoligaša.

Ugodan "zimski san"
Bio je to takav dan u kojem je baš sve prolazilo u završnici akcija. Osijek je u nekoliko navrata pokazao koliko opasan može biti kada mu lopta ide brže, bez nepotrebnih petljanja u sredini terena. Dizajn akcija za prvi, četvrti i peti pogodak bio je gotovo identičan, ali vrlo upečatljiv, a to je omogućilo Josipu Špoljariću prvenstveni pogodak nakon tri i pol godine. On je jesenas odradio odličnu polusezonu u drugoligaškom natjecnju gdje je zabio deset pogodaka, a sada je sve to potvrdio pogotkom u prvoligaškom društvu.

- Nadam se kako će Špoljariću taj pogodak biti poticaj za zimske pripreme. Očekujem od njega da se nametne kroz njih. No, moram naglastiti kako je u tom susretu jako dobru igru pružio Domagoj Pušić. On je bio primjer svima kako treba igrati. Da je i ostatak momčad bio na toj razini kada je u pitanju duel igra i odlučnost, ne bi nam se dogodilo ono loše razdoblje između dva naša pogotka u prvom dijelu susreta. Tih 20-ak minuta nismo igrali kolektivno ni jednu fazu igre, pa smo imali mnogo problema u igri. No, neću sad o tome, jer smo doista imali idealan kraj prvog dijela sezone - zaključio je Zekić.

Nema ništa bolje od ovoga što je učinio Osijek protiv Intera. Sada na odmor zadovoljni odlaze svi. Navijači, momčad i klupska logostika. Do proljeća ćemo pamtiti samo tu golijada protiv Intera. Vrlo ugodno sjećanje za "zimski san"...

Dalibor Keler
OKUPLJANJE 5. SIJEČNJA SLJEDEĆE GODINE
Nogometaše Osijeka čeka vrlo kratak zimski odmor. Naime, već će 5. siječnja trener Zoran Zekić obaviti prozivku. Dan nakon toga momčad će otići na pripreme u Mali Lošinj gdje će ostati šest dana tijekom kojih će se odraditi temeljni dio priprema. Glavni dio pripremnog razdoblja bijelo-plavi će provesti u Rovinju od 12. do 26. siječnja gdje će odigravati i test-utakmice. Drugi dio prvenstva počinje 2. veljače, a prvi gost Gradskog vrta bit će Hajduk.
EJUPI KREĆE OD PRVOG DANA PRIPREMA
Još jedna dobra vijest kolala je kuloarima nakon susreta sa Zaprešićanima. Iako nije službeno potvrđeno, postoje dobre naznake kako bi se Osijekov napadač Muzafer Ejupi, koji je izvan pogona zbog bolesti već punih devet mjeseci, mogao momačdi priključiti od prvog dana zimskih priprema. Nema dvojbe kako bi njegov eventualni povratak dobro zaoštrio konkurenciju u napadačkom dijelu momčadi.
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike