Sport
IVAN VIDA, DESNO KRILO NAŠIČKOG SEHA LIGAŠA

NEXE-ov Vida iz zagrebačke Dubrave novi je član kauboja
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Desni krilni igrač stigao je ljetos iz Dubrave, gdje mu je trener bio Hrvoje Horvat

Jučer je pomalo iznenadila vijest Ivana Vidu 23-godišnje desno krilo NEXE-a. Naknadno je dobio poziv na pripreme reprezentacije Hrvatske te tako nakon Marina Šipića i Halila Jaganjca postao treći "grom" među "kaubojima".

Ljevoruki rukometaš nije jučer doznao razloge zbog čega ga je Červar naknadno uvrstio. Činjenica je da su u konkurenciji za njegovu poziciju "samo" Zlatko Horvat i Josip Božić-Pavletić. Na desnom krilu je prije svega kvaliteta, a ne kvantiteta.

- Iskreno, počašćen sam da sam "unutra", a na meni je sada pokazati se i dokazati se. Nadam se kako nikakve ozljede nisu razlog naknadnog poziva. Uostalom, Horvat je ponajbolje desno krilo na svijetu, a Božić-Pavletić ima iza sebe sjajnu sezonu.

Vida je inače bio dio perspektivne generacije koja je izbacila niz reprezentativaca poput Marka Mamića, Luke Šebetića, Lovre Mihića, Božića-Pavletića... Kao kadetska reprezentacija, pod vodstvom Osječanina Vedrana Ćurka osvojili su naslov svjetskih viceprvaka.

- Igralo se u Mađarskoj, pa je tada do[lo dosta naših navijača, stigli su i tamburaši. Slavili smo više to srebro negoli Danci zlato, koji su nas pobijedili u finalu nakon produžetaka.

U NEXE je stigao proteklo ljeto iz zagrebačke Dubrave. Dugogodišnji Premijer ligaš bio mu je prvi i do dolaska u Našice jedini klub.

- Ja sam iz Dubrave, praktički sam odrastao blizu dvorane, od osme-devete godine treniram rukomet i tamo sam do NEXE-a proveo cijelu karijeru.

Naravno, ključna osoba u dolasku u NEXE bio je Hrvoje Horvat, koji ga je trenirao i u Dubravi.

- Da, nakon što je odradio cijelu sezonu u NEXE-u pozvao je i mene da dođem. Iskreno, bio sam jako znatiželjan. Manja sredina, novi klub. Ali, brzo sam se prilagodio. Jako mi se sviđa. Našice su vrlo zdrava sredina. Odlična smo klapa i izvan terena, a eto, što je najvažnije, i rezultati su nas poslužili.

Još jedan uvjet zbog kojeg je spreman na iskorak i promjenu u sredini, i to je gotovo riješio u Zagrebu.

- Studiram ekonomiju, još mi je samo na petoj godini ostao diplomski, pa sada kada sam pri kraju mogu se posvetiti rukometu.

Kako si uspio rješavati fakultetske i sportske obveze?

- Pa, eto, uspio sam. Ne, nije mi bio nikakav problem. Kao što sam rekao, živio sam blizu dvorane, a isto tako i fakultet mi nije bio daleko, tako da sam uz svoju sportsku ljubav uspješno rješavao i ispite na fakultetu.

Po tom pitanju stigao je u pravu akademsku sredinu? NEXE je poznat po tome da privlači studente, ili one koji su već stekli diplomu.

- Nisam znao za taj podatak. Znam za neke suigrače da ili studiraju ili završavaju. Naravno, sada smo svi posvećeni rukometu.

Došao je u dobru sredinu i zbog činjenice što ima "iza sebe" dvojicu vrsnih desnih krila, suigrača Vedrana Zrnića i pomoćnog trenera Franju Lelića.

- Sa Zrnićem dijelim minutažu i mislim kako to odlično funkcionira. Da, doista mi mnogo pomažu savjetima. I u nekim tehničkim detaljima, ali i iskustvima koja su im se događala na terenu, dosta toga mi prenesu. Stvarno i tu mi je olakšano što sam došao u NEXE.

Vida je jedan u nizu sportaša pristigao iz zagrebačke Dubrave. Sandra Perković, Tin Srbić, braća Glasnović, od rukometaša i Manuel Štrlek. Susreo se se s onim pitanjem je li istina da Dubravu zovu "olimpijsko selo", jer svi hodaju u trenirkama i nose zlato oko vrata.

- Ha, ha, pa to nam je dress-code!

S još jednim neozbiljnim pitanjem u posljednje se vrijeme često susreće. Je li mu rođak Domagoj Vida?

- Istina, često me to pitaju. U početku sam rekao da nije, ali sada im kažem da smo bratići! A možda i jesmo, neki daljnji. Naime, moj otac je iz Slavonije, rodom iz Vukovara.

Možda je i to razloga što se odlično iz metropole snalazi u Slavoniji. U svakom slučaju, ove sezone predstoji im dosta ciljeva. Lov na Final four SEHA lige, prolaz u skupinu EHF Kupa. Ali, prije svega odraditi 2018. na zadovoljavajući način.

- Da, predstoji nam još jedna utakmica. Gostujemo kod Železničara koji su se u odnosu na početak sezone prilično digli. Trebamo ih jako ozbiljno shvatiti, ostvariti još jednu pobjedu i onda mirno otići na praznike.

Dobro, za tebe baš neće biti odmora.

- Tako je. Odmah nakon utakmice slijedi okupljanje reprezentacije. A kada je tako onda nema nikakvog umora. Reprezentacija čini zadovoljstvo - zaključio je Ivan Vida.

Krešimir Lacković
Ivan Vida

desno krilo NEXE-a

Mnogo mi u NEXE-u pomažu moj suigrač na desnom krilu Vedran Zrnić, ali i pomoćni trener koji je također igrao desno krilo Franjo Lelić. Daju mi savjete tehničke prirode, ali i neke o tome s čime su se suočavali tijekom igre
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike