Novosti
OSJEČKO-BARANJSKI ŽUPAN U BAČKOM MONOŠTORU

S Hrvatima u Vojvodini moguć razvoj prekograničnih projekata
Objavljeno 18. prosinca, 2018.

Nastavljajući niz susreta s Hrvatima koji žive izvan granica matične države, osječko-baranjski župan Ivan Anušić u ponedjeljak je posjetio Bački Monoštor u Vojvodini, gdje se susreo s predstavnicima brojnih udruga i Tomislavom Žigmanovim, političkim predstavnikom Hrvata u Skupštini Srbije.


Župan je podsjetio kako je ova suradnja počela prije godinu dana susretom s predstavnicima hrvatske manjine u Subotici, tada je za rad Hrvatskog nacionalnog vijeća iz proračuna županije izdvojeno 200 tisuća kuna.


- Bitno je da OBŽ ima namjeru pomoći ne samo načelno, nego i konkretno, i to na način kako je to vama najvažnije. Želimo da kao županija, ali i Slavonija, i ubuduće pomažemo. Prije svega tu mislim o projektima prekogranične suradnje - rekao je Anušić.


Žigmanov je podsjetio župana kako je 58.000 Hrvata u Srbiji, od čega najviše, 45 tisuća, u Vojvodini. Hrvatsko nacionalno vijeće koje predstavlja Hrvate u segmentima obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe hrvatskog jezika, iz državnog proračuna Srbije na raspolaganju ima 150 tisuća eura. Istaknuo je kako službeni Beograd financira neke projekte vezano uz hrvatsku povijesnu i kulturnu baštinu na ovim područjima, primjerice obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića. Naposljetku izvijestio je kako se završava proces konstituiranja novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća.


Župan, kao i i slučaju prošlotjednog susreta u Pečuhu s tamošnjim Hrvatima, očekuje projekte od želje ovdašnjeg stanovništa u kojima Osječko-baranjska županija može pomoći. Prvi korak mogla bi biti zajednička suradnja u prekograničnim projektima.


Sastanku je uz župana i njegova zamjenika Gorana Ivanovića, nazočio i Stjepan Ribić, ravnatelj JU-a Županijska razvojna agencija. Stoga je logičan prijedlog da se ide u smjeru edukacije - bilo da projekt menadžeri iz JU-a dođu u Monoštor i ovdje održe predavanja o pripremi i pisanju projekta, ili da se edukacije održe u Osijeku. Domaćini su u vezi s EU projektima istaknuli problem što, primjerice, ne mogu nominirati projekte obnove crkava i kulturne baštine prema hrvatskom Ministarstvu kulture. Župan stoga predlaže Žigmanovu susret s mnistricom vanjskih poslova da se vidi što se na nacionalnoj razini može pokrenuti. Na lokalnoj, županijskoj razini, župan se zalaže da se u suradnju s hrvatskom manjinom u neposrednom prekograničnom okruženju aktivno uključe i gradovi. Za primjer je istaknuta započeta suradnja Đakova i Monoštora.
Osječko-baranjski župan i domaćini, a predvodio ih je Stipan Benić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bački Monoštor, obišli su i župu sv. Petra u Monoštoru te etnoselo. D.Kuštro
Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

Na susretu je bilo riječi i o visokom obrazovanju. "Razgovarao sam s rektorom Sveučilišta u Osijeku da se povećaju kvote za studente izvan Hrvatske, a radi se na tome da se povećaju i smještajne mogućnosti", otkrio je župan Anušić. Za Žigmanova ovakva je potpora dobra prilika da službena srbijanska vlast vidi kako se Hrvatska ne odriče svojih ljudi te tako podiže kredibilitet institucija koje djeluju na teritoriju Srbije.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

Najčitanije iz rubrike