Novosti
USUSRET IZMJENAMA ZAKONA O KAZNENOM POSTUPKU

Mijenjajmo loše zakone! I da je osuđen, Daruvarac bi uskoro bio na slobodi
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Predsjednik Vrhovnog suda predlaže nekoliko izmjena Zakona o kaznenom postupku

Nakon što je Darko Kovačević, zvani Daruvarac, pušten na slobodu zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci iako je optužen zbog prijetnji i teškog ozljeđivanja 18-godišnjakinje, u javnosti su progovorili svi poznatiji suci i odvjetnici i upozorili na propuste u Zakonu o kaznenom postupku.


Sve ispočetka

Naime, Kovačevićeva obrana iskoristila je sve mogućnosti pa su, nakon što se raspravna sutkinja razboljela, tražili njezino izuzeće, ali i svih predsjednika viših sudova. Tako se vrijeme procesa "razvuklo", a onda ni na posljednju sudsku raspravu nije došao branitelj optuženoga i sve kao da je palo u vodu. Međutim, ista stvar dogodila bi se i da je Daruvarac bio nepravomoćno osuđen, jer prema sadašnjem Zakonu o kaznenom postupku, u predmetima u kojima je donesena nepravomoćna presuda, za kazneno djelo teške ozljede za koje se njega tereti, ukupno trajanje zatvora do njezine pravomoćnosti produljuje se za jednu šestinu, što je u ovom slučaju mjesec dana.


Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH, kaže da se u ovom slučaju dogodilo to da je spis bio na sudu četiri i pol mjeseca, da je prvobitni sudac proveo sve dokaze koji su predloženi i onda se razbolio i završio na bolničkom liječenju.


- Potom je cijeli postupak trebao početi ispočetka. Novi sudac koji je dobio predmet, automatskom dodjelom, morao je cijeli postupak pokrenuti iz početka jer se obrana nije složila da se svi provedeni dokazi čitaju. Osim toga, podnosili su zahtjeve za izuzeće koji su bili potpuno neutemeljeni. Da bi dobila na vremenu, obrana je tražila izuzeće višeg suda, pa i mene da ne odlučujem o izuzeću županijskog suca, tako da su se tražila izuzeća ne samo raspravnog suca nego i sudova koji nemaju nikakve veze s tim suđenjem. Sve je to uzelo nešto vremena, a zakon je takav da se za šest mjeseci za takvo djelo izlazi iz pritvora - kazao je sudac Sessa. Kako predsjednik Vrhovnog suda kaže, u postojeći Zakon o kaznenom postupku moglo bi se uvrstiti nekoliko promjena koje bi spriječile da se ovakvi slučajevi spriječe u budućnosti.


- U Zakonu bi se moglo promijeniti da se ta izuzeća ne mogu tražiti za izuzeća predsjednika viših sudova koji i ne sude. Moglo bi se propisati i da, ako dođe novi sudac, sudsko vijeće odlučuje o tome hoće li provesti dokaze iz početka ili će ih samo pročitati. Kao treće, moglo bi se u Zakon uvesti da se ubrzaju postupci, da sud, što je ovdje trebao napraviti, inzistira na tome da odvjetnik dođe na raspravu, a ne da on odlučuje o tome treba li doći ili ne - predlaže Đuro Sessa.


U ovom slučaju radilo se i o jakom nasilju, pa se u odvjetničkim krugovima spominje i moguća kriva kvalifikacija djela, odnosno da se trebalo raditi o kaznenom djelu pokušaja ubojstva.


Osječki odvjetnik Dražen Srb slaže se s tim da je u zadarskom slučaju došlo do krive interpretacije kaznenog djela.


- Na snimci se čuje kako prijatelj optuženog kaže: ‘Ubit ćeš je‘, a optuženi dodaje nešto u smislu da to i želi. Tužitelj je taj koji ga je mogao optužiti za kazneno djelo pokušaja ubojstva. U cijeloj toj priči tužiteljstvo je to koje je zakazalo, a ne sud. Tužiteljstvo drži spis jer je netko već u pritvoru, a neposredno prije nego istekne rok podnose optužnicu. Mogli su optužnicu podnijeti odmah ili za sedam dana, a ne čekati toliko. Onda se dogode još neke objektivne stvari, primjerice u ovom slučaju bolest suca, i prođu rokovi - kaže odvjetnik Dražen Srb i dodaje da je u svom dugogodišnjem odvjetničkom stažu imao desetke takvih slučajeva, no to nema veze s presudama.
Objektivni razlozi

Kako odvjetnik dodaje da je tu sada i pitanje osnovnog ljudskog prava na pravično suđenje. Neovisno o tome je li Daruvarac kriv ili nije, jer o tome će odlučiti sud, već je osuđen od javnosti i medija.


Predsjednik osječkog Županijskog suda Anto Rašić kaže da se na rokove pazi, ali dogodi se da se nekada rokovi premaše zbog objektivnih razloga.
- U zadarskom slučaju radi se samo o tome, jer je to težak slučaj. Događa se da se premaše rokovi, no ne često. Ne završi se uvijek sve u roku. Ponekad se dogodi da u predmetu imamo prvostupanjsku presudu, pa onda idu žalbe. No, nikada se to nije dogodilo u predmetu gdje se radi o takvom nasilju - kaže predsjednik Županijskog suda Osijek.
Sandra Lacić
MLIKOTA: ZAKAZALO JE TUŽITELJSTVO
Odvjetnik Andreas Mlikota, predsjednik Odvjetničkog zbora Osijek, kaže da je u zadarskom slučaju zakazalo tužiteljstvo. "Kod Daruvarca je bio problem što se radilo o dosta teškim posljedicama i teškom kaznenom djelu, međutim državno odvjetništvo ga je kvalificiralo kao blaže kazneno djelo. Prema zapriječenoj kazni maksimalan rok koliko može biti u istražnom zatvoru je šest mjeseci i spletom okolnosti dogodila se kombinacija toga da je sudac bio bolestan, a branitelj je iskoristio sve što je mogao. U nas se u Osijeku dosta ažurno odrađuju rasprave. Sudjelovao sam u nekoliko pritvorskih predmeta u posljednje vrijeme i ni u jednom se nije dogodilo da nije izrečena prvostupanjska presuda prije isticanja roka. Na rokove se maksimalno pazi. Imali smo situaciju u predmetu Uskoka gdje smo u jednom mjesecu odrađivali četiri ili pet rasprava upravo da ne bi prošli rokovi. Sudac upozorava branitelje, nema šanse da netko kaže da za taj dan ima zakazan neki drugi predmet", kaže Mlikota.
Odvjetnik Srb: U cijeloj toj priči tužiteljstvo je to koje je zakazalo, a ne sud
prigovor
KRIVO JE INTEPRETIRANO KAZNENO DJELO