Novosti
VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST

Aferu SMS potrebno je rasvijetliti do kraja
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Na upit traje li priča o aferi predugo, premijer uzvraća kako "bilo koja tema koja je ovako kompleksna traži svoje vrijeme"

Vijeće za nacionalnu sigurnost na svojoj je sjednici u ponedjeljak raspravljalo o odnosima Hrvatske i susjednih zemalja vezano uz migracije, odlučeno je o uspostavi suradnje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija s partnerskim službama stranih zemalja, a iako se u priopćenju iz Ureda predsjednice to ne spominje, riječi je bilo i o aferi SMS.


Naime, nakon što je afera SMS počela u rujnu, kada je uhićen bivši policajac Franjo Varga zbog sumnje da je za bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića krivotvorio prepisku između tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suca na osječkom sudu, afera se proširila do zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića te do Vlade Galića koji je nedavno dao ostavku na dužnost savjetnika predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost. Navodno je upravo Galić spojio Vargu s HDZ-om i tadašnjim šefom stranke Tomislavom Karamarkom, a pisalo se i da je u aferu bila umiješana i sama predsjednica države s ciljem rušenja vlade Andreja Plenkovića. Tu je konstrukciju krajem studenoga ona odlučno odbacila.


Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je na Vijeću raspravljen niz tema, a spomenuto je i pitanje afere SMS. "Možemo reći da je spomenuto i to pitanje i to na dva načina: prvo da se ona mora raščistiti i rasvijetliti do kraja i drugo, da svi oni koji su na bilo koji način uključeni u davanje informacija, a dio su bilo policijskog bilo nekog drugog sustava progona, moraju za to odgovarati", rekao je Plenković novinarima. Dodao je kako "nije bilo nikakvih imena", nego se govorilo o "modelima kako da se ovakva situacija riješi". Na upit traje li cijela ta priča oko afere SMS predugo, uzvratio je kako "bilo koja tema koja je ovako kompleksnija i osjetljiva traži svoje vrijeme". To vrijeme uzimaju policija i državno odvjetništvo, a ne politika, poručio je Plenković. Pitali su ga i kako mu se sada čini taj slučaj, s obzirom na to da je svojevremeno izjavio kako mu afera izgleda "sve gora i gora", na što im je kratko potvrdio kako i dalje stoji iza te izjave.


Upitan o najavama daljeg širenja saborskog Kluba zastupnika Milana Bandića i medijskim nagađanjima da ti zastupnici neće biti iz SDP-a, uzvratio je kako o tome nema pojma. Iz Bandićeva kluba, naime, stižu najave o 13 zastupnika do kraja godine te 16 iduće godine. "Što se tiče aktivnosti drugih zastupnika u Hrvatskom saboru, htio bih ponoviti jednu stvar, jer vidim da brojni komentari idu za tim da se na određeni način teret odgovornosti prebacuje na HDZ. To odbacujem s gnušanjem. Klubu HDZ-a u ovom sazivu Hrvatskog sabora nije pristupio nitko, niti smo mi o tome s bilo kim vodili razgovore", rekao je Plenković.
Iz Kluba su, kazao je, otišli oni za koje osobno smatra kako je bolje da u njemu nikada nisu niti bili. Zato je stavljanje "nekakvih tereta na HDZ" nedopustivo, poručio je.


Dijana Pavlović
JAVNOST JE OPRAVDANO OGORČENA
Premijer je komentirao i slučaj suđenja Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac, rekao je kako se radi o "strašnom slučaju nasilja, gdje je više nego jasno, a dokazi su na internetu, što se točno dogodilo". "Način kako mi, kao država i Vlada, možemo to riješiti jest da takve situacije u smislu korištenja procesnih instituta ne dovode do ugrožavanja brzog odvijanja procesa, što se u ovom slučaju dogodilo. Javnost je opravdano ogorčena, ja sam jednako tako ogorčen kao i svi, jer je ovaj slučaj eklatantan", ustvrdio je premijer.
Andrej Plenković

premijer

Što se tiče aktivnosti drugih zastupnika u Saboru, htio bih ponoviti jednu stvar, jer vidim da brojni komentari idu za tim da se teret odgovornosti prebacuje na HDZ. To odbacujem s gnušanjem. Klubu HDZ-a u ovom sazivu nije pristupio nitko, niti smo mi o tome s bilo kim vodili razgovore.