Novosti
SUOČENI S ODLASCIMA I PADOM REJTINGA

SDP nema rješenje, ali pokušava zbiti redove
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
Sjednica Glavnog odbora SDP-a, kojoj iznova nije nazočio nemali broj onih koji su tu trebali biti, iznova je svjedočila o podjelama, ali i predstavljala još jedan pokušaj zbijanja redova, nakon što su ostali bez osmog zastupnika u ovom mandatu.


- Degutatno je ovo što rade. To su ljudi koji na sljedećim izborima ne bi sada osvojili nijedan preferencijski glas. Da su barem nakon izlaska iz SDP-a rekli da osnivaju neki klub "pravih socijaldemokrata" ako su razočarani, možda bi im se još netko prilključio, ali ovo je teško komentirati. Ana Komparić Devčić i Milanka Opačić objektivno nisu ništa ni radili u Saboru, kao ni Habek, komentirao nam je posljednje odlaske iz SDP-a Fred Matić, član Predsjedništva SDP-a.


Smatra kako bi bilo još gore da se sada opet pokušalo smjenjivati Bernardića. Podsjeća kako su prošli puta imali osam kandidata za predsjednika i pita se tko jamči da ih na novim izborima ne bi bilo još više? "I stranka bi se opet dijelila na toliko dijelova koliko je jačih kandidata. I da se izabere netko novi, tko nam jamči da bi rejting tada rastao. A ako ne bi, što bismo onda, opet mijenjali predsjednika? Sada nema drugog rješenja nego sačekati prvu moguću izbornu provjeru. Imamo svoj stranački Statut i trebamo ga se držati", rekao nam je Matić. Kada je pak riječ o zazivanju Zorana Milanovića kao potencijalnog spasitelja ili predsjedničkog kandidata, smatra kako su te teze prije svega "guraju" u medijima.


Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina kaže kako osipanje kluba SDP-a jača stranku, "pogotovu ovakvi prelasci, jer onome koji očito nije vidio svoj svjetonazor u stranci i zbog toga pristupio gospodinu Bandiću, onda nije ni mjesto u SDP-u". Komadina je ocijenio da ostaju kvalitetni zastupnici. "Oni koji žele graditi socijaldemokraciju, ostat će u SDP-u. Nitko nikoga nije tjerao iz stranke. Ako tu mislite ima li odgovornosti Bernardića za njihov odlazak, kao što oni govore - nema. Uostalom, neka se upitaju koliko su stranci oni dali, a koliko je stranka njima dala. Stranka prolazi dinamičku ravnotežu i jedna diferencijacija je u tijeku. Oni koji žele raditi i biti strpljivi na građenju socijaldemokracije i zalaganju za dobrobit ljudi, većine u Hrvatskoj, ti će uvijek biti u SDP-u", ističe. O navodnim novim izlascima iz SDP-ova, Komadina je kazao da "tih informacija nema".
PR stručnjak Krešimir Macan ocjenjuje kako su posljednji odlasci logičan slijed neuspjelog pokušaja puča protiv Bernardića, gdje dio nezadovoljnika takvim raspletom odlazi iz stranke. Smatra kako na ljevici sada nedostaje punokrvni političar koji bi mogao napraviti ravnotežu. Što se tiče Milanovića, kaže kako posljednje izjave svjedoče kako ne postoji volja unutar stranke da ga podrže kao predsjedničkog kandidata. "A ići sam, kao nezavisni kandidat, je samoubojstvo. Jer ti izbori koštaju približno oko dva milijuna eura", kaže Macan.
Igor Bošnjak
Građani sve ovo vide, a vidjet će se uskoro i na rejtingu stranke da će SDP biti honoriran, kaže Zlatko Komadina
Možda ste propustili...