Osijek
PREDSTAVLJANJE GASTRONOMSKOG PROJEKTA

Baranjski stol na Adventu u parku: Uživat će i oči i nepca posjetitelja
Objavljeno 17. prosinca, 2018.

Osječka tvrtka Ceker, koja se inače bavi organizacijom manifestacija ruralnog turizma, još je prošle godine započela projekt Baranjski stol, koji je prvi put zaživio u Kopačkom ritu, gdje je osam restorana na vizualno impresivan način predstavilo izvorna baranjska jela. Projekt je u početku realiziran u suradnji s Turističkom zajednicom Bilje, dok se nakon odličnih reakcija posjetitelja prve manifestacije ove godine u priču uključila i Hrvatska turistička zajednica koja je odlučila sufinancirati veliki dio projekta.

Upravo zbog toga najbolji će ugostitelji i proizvođači iz Baranje ove srijede, 19. prosinca, svoje delicije predstaviti i u snježnom ambijentu, na osječkom Adventu u parku, gdje će se sa sigurnošću uvjeriti kako baranjska gastronomija krije mnogo više tajni od "jednostavnog" fiša i šarana u rašljama.

- Percepciju Baranje kao gastronomske destinacije želimo pomaknuti od strogo "klišejiziranog" pristupa, a to ćemo najbolje postići predstavljanjem dvjestotinjak raznovrsnih jela, od kojih je mnoštvo potpuno zaboravljeno od šire javnosti. Naime, Baranja može ponuditi mnogo više za svaki profil gosta, a u gastronomiji to se manifestira u savršenoj ravnoteži između jednostavnih i kompliciranih, tradicionalnih i modernih, pikantnih i blagih, povrtnih i mesnih jela, od divljači ili ribe - kazuje Ivan Kristijan Majić, organizator Baranjskog stola na osječkom adventu, naglašavajući kako je područje sjeverno od Slavonije za svoja jela iskoristilo najbolje od mađarskog, njemačkog, turskog, židovskog i romskog utjecaja u povijesti.

Cjelokupan progam u srijedu započinje od 19 sati, kada će ugostitelji svojim jelima uresiti šareni stol, nakon čega će postjetitelji, prvo očima, pa onda i nepcima, uživati u ukusnim baranjskim delicijama.

- Hladnoća neće biti problem, jer će ugostitelji i proizvođači hranu donositi "u posljednji čas", dok će neka jela pripremati i na licu mjesta kako bi se potpuno očuvala svježina. Dobrim dijelom bit će zastupljena i tipična, reprezentativna zimska jela koja će utjecati na raspoloženje, ali i na temperaturu posjetitelja - najavljuje Majić, otkrivajući kako je ovo samo početak Baranjskog stola.

Naime, na ovome adventu održat će se prvi dio projekta, dok nastavak slijedi u Puli, gdje će se u veljači Baranja promovirati kao odlična turistička destinacija koja izvan sezone, tijekom proljeća i jeseni, posjetiteljima može ponuditi najviše. M. Mandić
Program Baranjskog stola počinje 19. prosinca, od 19 sati, kada će ugostitelji svojim jelima uresiti stol
Najčitanije iz rubrike