Mozaik
OSJEČANKA IMA NOVI VIDEOURADAK

Mia je spot za “Snježnu
ulicu” snimila u maketi!
Objavljeno 18. prosinca, 2018.
U režiji Marka Zeljkovića prošetala je maketom Zagreba, “Backo Mini Express”

U predblagdansko doba Osječanka Mia Dimšić odlučila je pokloniti svojim fanovima prekrasan novi, pravi zimski videospot, za pjesmu "Snježna ulica" s njezina prošlogodišnjeg božićnog albuma "Božićno jutro".

U spotu, koji je režirao Marko Zeljković, Mia se "šeta" maketom snijegom prekrivenog središta Zagreba uz svoju pjesmu, inače prepjev poznate božićne pjesme "Walking in a Winter Wonderland", čiji je tekst na hrvatskom spjevao Damir Bačić. Spot će danas imati premijeru, pa smo u povodu toga pitali Miju kako je nastao.

- Marko Zeljković mi se javio prije tjedan dana i rekao da je na prijateljevoj Facebook stranici vidio predivnu maketu snježnog Zagreba koja mu izgleda kao idealna pozadina za pjesmu "Snježna ulica". Pitao me je jesam li zainteresirana snimiti spot. Iako je vremena bilo vrlo malo, a raspored je u prosincu uvijek nenormalan, pristala sam bez puno razmišljanja. Nisam mogla vjerovati kad sam vidjela kadrove makete, sve je uređeno do posljednjeg detalja i nevjerojatno vjerno prikazuje centar Zagreba, a još više me iznenadilo kad sam vidjela kako me na računalu smanjuje i povećava i ubacuje u maketu. Snimanje je bilo dosta izazovno jer smo morali odoka zamišljati predmete koji su oko mene i ponašati se u skladu s tim. U svakom slučaju, predivno i zanimljivo iskustvo i divim se Zeljinu radu, talentu i ideji - rekla nam je Mia o nastanku spota.

Radi se zapravo o maketi "Backo Mini Express", koja je izložena u Zagrebu i najveća je maketa željeznice u jugoistočnoj Europi, a s obzirom na tempo razvoja i gradnje makete, uskoro bi mogla postati jedna od najvećih maketa na svijetu.

- Primarni cilj je proširenje makete na cjelokupni prostor u Gundulićevoj 4 u Zagrebu. Radovi na adaptaciji prostora su već započeli, a kada budu gotovi, slijedi dogradnja makete. U konačnici će maketa "Backo Mini Express" imati površinu od cca 300 kvadratnih metara, čime će se uvrstiti među najveće makete na svijetu. Ova bi maketa željeznice trebala postati vrlo važna turistička atrakcija grada Zagreba, poput one u Hamburgu koju godišnje posjeti oko 1.200.000 ljudi! Ali, to nije jedini cilj ovog projekta. Želja je širenje ideje maketarstva, kao jednog hvalevrijednog hobija, kojim se mogu baviti svi. I djeca, i mladež, i odrasli - kažu u "Backo Mini Expressu". U samom spotu pojavljuje se i Antun Urbić - Backo, koji je od malih nogu zaljubljenik u makete, pa je maketu koju je izrađivao godinama 2011. sa svojeg tavana preselio u dvorišnu prostoriju u Gundulićevoj 4 u Zagrebu, gdje se i danas nalazi. Marin Benkus, Domagoj Terzić i on tada su počeli rad na velikoj maketi, a vrlo važan posao obavio je Peter Jirka iz Beča, koji je konfigurirao WIN-DIGIPET, program za automatsku vožnju vlakova.

Redatelj spota Marko Zeljković s Mijom već dugo ima sjajnu suradnju, sve od njezina prvog singla "Budi mi blizu", za koji je režirao spot 2015., a zaslužan je i za spot hita "Bezimeni".

- To je sve bila jedna velika slučajnost, koja se realizirala u samo četiri dana. S Backovim sam se sinom, koji je također snimatelj, upoznao prije mjesec dana. On je na svojem Facebooku objavio fotografije očeve makete, a budući da se meni već godinama po glavi roji misao da snimam nešto na maketi, nazvao sam ga i pitao što je to. Kad mi je rekao: ‘To moj stari drži!‘ odmah sam ga pitao mogu li nešto snimiti. Potom sam razmišljao komu snimiti spot, pa mi je Mia prva pala na pamet, jer njezina publika voli bajkovite fore. Zeleno svjetlo sam dobio i od Croatia Recordsa, koji su njezin izdavač, a oni su mi i predložili da spot bude za ‘Snježnu ulicu‘. Sve je išlo tako lako: jedno s drugim se sve poklapalo. Mia se složila, došla i napravili smo spot za dva dana snimanja i dva dana montaže - ispričao nam je Zeljković i dodao kako se radi o tehnici 2D compositinga.

- Ta se tehnika već podosta koristi i kod nas, ali u našem slučaju se moralo sve jako dobro isplanirati: kuda će se Mia kretati, kako će se kretati... Ja sam spot montirao bez nje. Imao sam snimljenu maketu pa sam joj, kad je došla na snimanje, pokazao kuda će sve hodati (i skakati!) "u maketi". Mia je to super odradila! - priča Vinkovčanin, koji posljednje tri godine živi u Samoboru.

Tanja Kvorka
maketa
MOGLA BI POSTATI NAJVEĆA NA SVIJETU
Mia Dimšić

pjevačica

Snimanje je bilo dosta izazovno jer smo morali odoka zamišljati predmete koji su oko mene i ponašati se u skladu s tim. U svakom slučaju, predivno i zanimljivo iskustvo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike