Kultura
U 63. GODINI PREMINUO ŽELIMIR HERCIGONJA

Bio je pjesnik bajke koji je živio u svom carstvu
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Ugledni član Hrvatskog društva pisaca Želimir Hercigonja, preminuo je u 63. godini u Zagrebu. Ponajviše je pisao za djecu, a posebice se afirmirao bajkovitom prozom, koju je književna kritika ocijenila izvrsnom. Zbirke bajki Bajkovnica, Srebrnasta nit snova i Vladar ledene osame smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke. Teoretičarka dječje književnosti Dubravka Težak zapisala je: "Njegov izraz karakterizira bogatstvo pjesničkih slika i lijep jezik, zahvaljujući promišljeno izabranim riječima i osjećaju za skladan poredak. U suvremenoj literaturi za djecu ne ćemo pronaći mnogo pisaca tako raskošnog jezičnog izraza, a upravo je za malu djecu važno da čuju dobru riječ i rečenicu."
Kritičar Branko Pilaš zapisao je: "Ovaj pjesnik bajke živi u svom carstvu koje uspijeva vrlo brzo, jasno i jednostavno približiti čitateljima..."
Pet Hercigonjinih djela u lektirnom je popisu za osnovnoškolce: Prašnjavko, Kjel, crna labud-ptica, Vodenjak i stara kruška i Poštar Zeko Brzonogi; te Tajni leksikon. Uvršten je i u Hrvatsku književnu enciklopediju. N.Vek.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike