Novosti
ISPLATITI ZARAĐENO

Postoji i "crna lista" za loše poslodavce
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Osim što izjednačava pravo na rad za svih oko 150.000 hrvatskih studenata, Zakon štiti studente uz zajamčenu isplatu naknade, i to 15 dana od završetka posla - za neisplate propisuje novčane kazne do 100.000 kuna, kao i za druge prekršaje, poput fiktivnog ugovaranja poslova. No, ni prije loši poslodavci nisu prolazili tako reći, nekažnjeno - neplatiše su dolazile na tzv. crnu listu, a nad njima su neki servisi u potraživanju studentske zarade uspješno provodili i ovršne postupke.


- Ta "crna lista" kolegijalan je dogovor između svih studentskih servisa u Hrvatskoj, kojim smo mi, ako se pojave poslodavci koji ne ispunjavaju sve elementarne uvjete poslovanja, razmjenjivali imena tih poslodavaca kako ne bi prelazili iz servisa u servis - objašnjava Milinović. Naglašava kako poslodavcima nije lako poslovati, ali da se svaka zarađena kuna mora isplatiti - onih koji to ne rade, ističe, bilo je "u promilima".


- U takvim slučajevima, kada provedemo ovršni postupak nad poslodavcem, najčešće se zadovolji sve ono što potražujemo i što je student odradio - kaže rukovoditelj osječkog Studentskog servisa gdje su i prije imali dobro razrađen sustav rada.


- Prilikom izdavanja ugovora pratili smo jesu li prethodni ugovori uredno vraćani, upozoravali smo studente da može biti problema ako smo ih registrirali; nismo davali nove ugovore ako se prethodni ne vrati, treći ugovor dok se prvi ne plati, drugi ne fakturira - objašnjava Milinović. J.Pejaković