Kultura
PREDSTAVLJENI "DOŽIVLJAJI KARLA MALOGA"

Adventsko svjetlo Osječanima podarila akad. Dubravka Oraić Tolić čitanjem pjesme "Hrvatska iz zraka"
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Ovom se knjigom potvrđuje kao osoba vrhunskih književnih osjetila

Ugledna hrvatska znanstvenica, književnica, urednica i prevoditeljica, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, svoju najnoviju knjigu Doživljaji Karla Maloga, objavljenu ovog proljeća, predstavila je u Klubu knjižare Nova, na drugom zaredom adventskom susretu Udruge katoličkih intelektualaca, uz suorganizaciju Ogranka Matice hrvatske Osijek.

Adventski je susret moderirala sveučilišna profesorica i predsjednica udruge Ružica Pšihistal, koja je uvodno predstavila knjigu i autoricu te u razgovoru s njom istaknula važne značajke djela, a nakon nadahnutog razgovora o povodima za nastanak tog pitkog beletrističkog djela ulomke iz poetskog dijela romana zaokružene pjesmom Hrvatska iz zraka čitao je prvak drame osječkog HNK-a Vjekoslav Janković.
Brojni posjetitelji imali su prigodu upoznati u novom svjetlu akademkinju Dubravku Oraić Tolić, koju su do Doživljaja Karla Maloga prepoznavali kao teoretičarku kulture, esejisticu i pjesnikinju, poznatu po kultnim knjigama Muška moderna i ženska postmoderna, Akademsko pismo, Čitanja Matoša i Peto evanđelje. Svojom se najnovijom knjigom predstavlja kao autorica začudnoga epistolarnog romana s elementima autobiografije načinjenog od niza fiktivnih pisama imaginarnim čitateljicama i čitateljima. Pisma u ime djeteta piše njegova baka posežući za postupcima očuđenja i estetike svakodnevice. Koristeći se dječjom otvorenošću za sve utjecaje podjednako, autorica navodi stvari, fenomene i pojave onako kako ih vidi dijete u svom prvom susretanju s njima, a očuđenje proizvodi svojim komentarima utemeljenim na kulturnim znanjima. Suvremena kultura tako se promatra iz začudne perspektive čiji su obzori susretišta dječje nevinosti i odrasloga humora.

Iskreni domoljub

Prema riječima autorice, akademkinje Dubravke Oraić Tolić, "Karlo je vedro i radosno dijete koje otkriva čari i probleme jedinoga svijeta koji imamo i poznajemo. On je iskreni domoljub zabrinut za stanje nacije i svijeta, budno prati politička zbivanja, komentira svjetske događaje, ali vjeruje u ljubav, dobrotu i ljepotu, uživa u svakodnevici i ne dopušta da mu išta naruši njegove male radosti i velike nade. Čak i kada vidi ružne stvari i probleme, kada pati zbog nevolja u Hrvatskoj i svijetu, Karlo je optimist, divi se ljepoti svijeta i slavi čudo života. Tako je to i u njegovoj završnoj pjesmi, posvećenoj Hrvatskoj, koju je okupljenim uzvanicima večeras nadahnuto izgovorio prvak drame osječkog HNK-a Vjekoslav Janković. Pjesma je istodobno radosna i žalosna, kritična i optimistična. Karlo šeće Zrinjevcom s didom i bakom (Benjaminom Tolićem i Dubravkom Oraić Tolić), oblačno je i čini se da se ne će dogoditi ništa zanimljivo. Međutim, na Zrinjevcu su pokraj platana izložene goleme umjetničke fotografije Hrvatska iz zraka Davora Rostuhara. Karlo ih zadivljeno promatra i piše pjesmu. Pred njim se pojavljuju dvije Hrvatske: jedna prelijepa, viđena fotokamerom iz zraka, i druga tužna, puna političkih, društvenih, demografskih i svih drugih problema, kako kaže, ‘Hrvatska mraka‘. Karlo se grozi nad strahotama koje se događaju u njegovoj domovini, ali je istodobno predano voli i divi se njezinim prirodnim ljepotama.“
Ružica Pšihistal naglasila je jedinstvenost Doživljaja Karla Maloga kako u ostvarivanju neposrednosti formom pisma tako i u stilskoj preciznosti te zvučnosti teksta, u kojemu je igra sastavnicom rime i obratno, rima je sastavnicom igre. Naglasila je i kako su književni postupci Dubravke Oraić Tolić oslonjeni na „metafiziku svakodnevice“ uspješno uzdignuti na razinu književne činjenice i metafizičke propozicije. Ujedno je potvrđeno kako se akademkinja Dubravka Oraić Tolić ovom knjigom potvrđuje kao osoba vrhunskih književnih osjetila, ali i osoba koja je za svoga radnoga vijeka izgrađivala brojne znanstvene potomke te se sada obraća i jezikom vlastitih potomaka kako bi što izravnije prenijela vlastita razmišljanja o svijetu s kojim se tek upoznaju.

Književna snaga

Pritom je važno naglasiti kako je Dubravka Oraić Tolić studirala filozofiju i ruski jezik s književnošću na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Beču te da je upravo u ovoj knjizi povezala književnu snagu s filozofijskom dubinom. Obraćajući se potomcima, Dubravka Oraić Tolić predaje im optimizam u čijem je središtu ljubav prema vrijednostima koje se najizravnije čitaju iz autoričina životopisa posvećenoga dostizanju najviših moralnih, ljudskih, akademskih i umjetničkih vrijednosti. Na samom kraju predstavljanja Dubravka Oraić Tolić okupljenim je Osječanima čestitala predstojeće blagdane te je zaključila kako su večerašnjom uzajamnošću razmijenili adventsko svjetlo i poruke.
Dubravka Oraić Tolić književna je teoretičarka, sveučilišna profesorica, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica. Rođena je u Slavonskom Brodu 1943. Filozofiju i ruski jezik s književnošću studirala je u Zagrebu (1962. - 1967.) i Beču (1967. - 1969.). Magistrirala je temom Pejzaž u djelu A. G. Matoša, a doktorirala tezom Citatnost: Univerzalni tipovi i povijesni modeli. Od 1972. radi u Zavodu za znanost o književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1998. redovita je profesorica teorije književnosti i kulture, najprije na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti, a zatim na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Narcisa Vekić
razmijenili
adventsko svjetlo i poruke
Dubravka Oraić Tolić

autorica

Čak i kada vidi ružne stvari i probleme, kada pati zbog nevolja u Hrvatskoj i svijetu, Karlo je optimist, divi se ljepoti svijeta i slavi čudo života. Tako je to i u pjesmi.
neobična perspektiva
Osnovu ovog fantastičnog i posvema neobičnog romana čine elektronička pisma i dnevnički zapisi djeteta Karla, koji ima samo jednu godinu i čije viđenje svijeta i svakodnevice pripovijeda (i zapisuje) njegova baka. Taj specifičan način pripovijedanja, očuđenje – viđenje iz neobične perspektive, publici je dočarao Vjekoslav Janković pročitavši ulomke. Autorica je Karla predstavila kao radosno dijete koje se divi čarima svijeta, ali istodobno primjećuje da u njemu nije sve tako bajno (problemi izbjegličkog vala, izbori vlasti u Hrvatskoj, globalizacija…), kaže dr. sc. Pšihistal.
Nagrada "Ivan i Josip Kozarac"
Karlo je dijete kojemu nitko ne može pokvariti doživljaj svakodnevice jer ju na djetinji, naivan način uzdiže do metafizičke ljepote. Autorica se osvrnula i na autobiografske elemente romana predstavivši ga kao „humorističnu i začudnu autobiografijuˮ koja sadržava brojne groteske iz osobnog života. Autorica je predstavila knjigu istim radosnim i razigranim duhom kojim ju je i pisala, koristeći se domišljato raznim govornim i pjesničkim igrama. Posljednje čitanje bilo je ujedno i adventska čestitka Osječanima sadržana u obliku pjesme Karla Malog - ističe Ružica Pšihistal.

U knjizi Doživljaji Karla Maloga (352 str.) uživat će svi ljubitelji dobre književnosti od tinejdžera do starijih generacija koji se žele prisjetiti djetinjstva i doživjeti svijet na nov i svjež način - ističe nakladnik knjige za koju je autorica ove godine dobila nagradu "Ivan i Josip Kozarac".
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike