Sport
EUROPSKA NOGOMETNA LIGA

Česi nas preskočili, Modri po peto mjesto
Objavljeno 15. prosinca, 2018.
Hrvatsku je nakon posljednjeg kola po skupinama pretekla Češka, ali Dinamo nam može donijeti još jedno mjesto

Hrvatski prvak, zagrebački Dinamo, u ponedjeljak, 17. prosinca, nakon ždrijeba koji počinje u 13 sati u Nyonu doznat će suparnika u šesnaestini finala Europske lige.

Dinamo će biti u skupini nositelja pa je izbjegao doista respektabilne suparnike poput Seville, Bayera, Arsenala, Chelseaja.. Međutim, i u drugom bubnju itekako ima suparnika za veliki respekt pa će ipak "modrima" u ponedjeljak trebati i mala doza sreće. Ako bismo procjenjivali, rekli bismo da bi dobar ždrijeb bio bečki Rapid, Malmö, praška Slavija ili Zürich, dok bismo nepoželjnima nazvali suparnike poput Šahtara, Galatasaraya ili Lazija.

Lov na koeficijent
Prve utakmice šesnaestine finala na rasporedu su 14. veljače, a uzvrati 21. veljače. Važnost uspjeha Dinama je i zbog hrvatskog koeficijenta klubova. "Modri" su još uvijek u prigodi donijeti Hrvatskoj peto mjesto u Europi, odnosno čak dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Premda, nevjerojatan rasplet nekih susreta u posljednjem kolu spustio je Hrvatsku za jedno mjesto. Hrvatska je naime trenutno na 17. mjestu s 26.375 bodova. Pretekli su nas Česi (26.875), a malo su, zahvaljujući pobjedi Young boysa nad Juventusom u Ligi prvaka, koeficijentom odmaknuli i Švicarci (26.900). Česi su nas trenutno prestigli nevjerojatnim rezultatima u posljednjem kolu. U Ligi prvaka Viktoria Plzen svladala je već sigurnu Romu te se domogla trećeg mjesta u skupini i daljnjeg nastupa u Europskoj ligi. U kojoj su pobjede ostvarili praška Slavija i Jablonec protiv Zenita odnosno kijevskog Dinama. Tako je Hrvatska sada pala na 17. mjesto UEFA-ina redoslijeda kojim se računaju koeficijenti klubova. Česi sada imaju 0,500 bodova više od Hrvatske, a na proljeće i dva kluba u Europskoj ligi. No, Viktorija Plzen i Slavija Prag nemaju status nositelja prigodom ždrijebanja, a češki uspjesi dijelit će se s brojem pet odnosno s brojem klubova s kojim su započeli nastup u Europi (Hrvatsku su predstavljala četiri kluba pa primjerice pobjeda, odnosno tri boda, dijeli se sa četiri, dok se kod Češke jedna pobjeda dijeli sa pet). Sa pet će se dijeliti i uspjesi Švicarske, koja je ostala na jednom predstavniku Zürichu (također bez nositelja, nap. a.), a Hrvatskoj su još vrlo dostižni Danci, koji su na 14. mjestu s manje od boda prednosti, a više nemaju predstavnika u Europi. Za lov na 13. Grčku, koja je također ostala na jednom predstavniku (Olympiacos), ipak bi trebalo više od prolaska samo jednog proljetnog kola. Možda je jedino prilika da Grcima zbog navijačkih nereda UEFA konačno izrekne drakonsku kaznu. Lov na hrvatski peti klub u Europi je realan. Znanstvena fantastika za Dinamo je borba za finale. No, treba podsjetiti kako će se ove godine finale Europske lige igrati 29. svibnja u Bakuu.

Krešimir Lacković
NOSITELJI:
Chelsea, Sevilla, Villarreal, Dynamo Kijev, Genk, Eintracht, Bayer Leverkusen, DINAMO ZAGREB, RB Salzburg, Zenit, Arsenal, Real Betis, Inter, Napoli, Valencija i Benfica
NENOSITELJI
Lazio, BATE Borisov, Rennes, Rapid, Krasnodar, Malmö, Zurich, Celtic, Slavia Prag, Fenerbahče, Sporting, Olympiakos, Viktorija Plzen, Club Brugge, Šahtar i Galatasaray.
Možda ste propustili...

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini

MŽNL OSIJEK - VINKOVCI

Vardarac u stotoj do sva tri boda

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

Najčitanije iz rubrike