Sport
PETAR KRPAN GLAVNI INSTRUKTOR HNS-A

Znam što moram činiti, bit ću svima na dispoziciji
Objavljeno 15. prosinca, 2018.

Novo priznanje dobio je osječki nogometni stručnjak Petar Krpan kojeg su čelnici krovne državne organizacije imenovali na mjesto glavnog instruktora HNS-a. Na toj će čelnoj funkciji zaduženoj za mladež član hrvatske nogometne reprezentacijje iz 1998. zamijeniti Sretena Ćuka koji će ostati u sustavu HNS-a.

Tako će u samostalnoj Hrvatskoj Krpan naslijediti poznata imena koja su ranije bila na tom mjestu, poput Martina Novoselca i(li) Romea Jozaka te naposljetku Sretena Ćuka te biti, praktički, prvi Osječanin koji je dobio tako visoku i odgovornu funkciju s koje se bitno određuje budućnost hrvatskog nogometa. Naime, njegovi prethodni imenovani su na tu dužnost kao aktivni u zagrebačkom savezu.

- Iznenadio me prijedlog vodećih iz HNS-a kojeg nisam mogao odbiti. Počašćen sam tom ulogom i sa zahvalnošću sam je prihvatio. Vjerujem da me smatraju kvalitetnom osobom koja može naslijediti prethodnike koji su udarili temelje današnjeg sustava koji donosi goleme plodove, inače kao što je suditi odlične i za svjetske pojmove - rekao je Krpan, najavivši kako će funkcionirati u novoj ulozi.

- Imamo iznimno malu, a zbog demografije i sve manju bazu, a očekuju se rezultati bar u rangu dosadašnjih. Tu je svakako i nedostatak uvjeta, međutim na tome planu čine se značajni iskoraci. Mi, dakle, u tome globalnom, bogatijem i moćnijem svijetu vrlo dobro kotiramo, a što nije samo posljedica neosporne darovitosti djece. Dobiju oni, dakle, nadgradnju kroz oformljeni sustav kroz koji je prošao prilično veliki broj sadašnjih i nekadašnjih seniorskih reprezentativaca. Taj se trend treba nastaviti i spreman sam na te izazove koji mi nisu nepoznanica, jer sam pet godina u sustavu HNS-a kroz ulogu regionalnog instruktora i izbornika U-16 i U-17 reprezentacije. Za to sam spreman, uostalom cijeli sam život posvetio nogometu. Znači nisam novi u ovom poslu. Znam što moram činiti tako da ću poslu biti predan 24 sata i svima cijelo vrijeme biti na dispoziciji. Čim sam prihvatio ponudu čelnika HNS-a odmah sam prionuo organizaciji Zimskog kampa mladeži koji će biti u prvim danima sljedeće godine i prvi radni zadatak. Najveći će naglasak biti na neposrednim kontaktima s klubovima, odnosno strukom i trenerima na igralištu, gdje doslovce ne smijemo izgubiti ni jedno darovito dijete iz vidokruga. Unatoč znatno povećanim obvezama spreman sam na njih odgovoriti i opravdati povjerenje, a o svim detaljima uskladit ćemo se sljedećeg tjedna, kada je predviđen sastanak svih neposredno involviranih i mjerodavnih u kompletnom procesu i struci - izjavio je taj 44-godišnji Osječanin koji zbog obujma posla vjerojatno neće moći voditi i U-17 reprezentaciju, a što je činio dosad. D.Lekšan
OD JUGA 2 DO AKADEMIJE
Rođeni Osječanin (1. srpnja 1974.), prije profesionalne karijere igrao je za osječke klubove Metalac i Olimpiju, da bi nakon Osijeka inozemni transfer ostvario u lisabonski Sporting, odakle je otišao u Uniao Leiriju. Nakon tri godine provedene u Portugalu prvo se vratio u Osijek, da bi na polusezoni otišao u Zagreb s kojim osvaja naslov prvaka Hrvatske. Dvije godine potom igra za splitski Hajduk, da bi ponovno potom sezonu proveo u Uniao Leiriji. Slijedi povratak u Hrvatsku, u Rijeku, potom izlet u Kinu u Jiangsu, da bi se potom vratio opet u Hrvatsku u zaprešićki Inter, a nogometnu karijeru zaključuje u osječkom Grafičaru. U Prvoj HNL postigao je 64 pogotka. Za Hrvatsku seniorsku reprezentaciju nastupio je tri puta, između ostaloga bio je član reprezentacije koja je 1998. osvojila treće mjesto na SP-u (ušao protiv Rumunjske). Zajedno s još jednim bivšim reprezentativcem Markom Babićem osnivač je i suvlasnik privatne nogometne akademije u Osijeku.
Najčitanije iz rubrike