Osijek
U SIJEČNJU POČINJE OBUKA BUDUĆIH KOMUNIKACIJSKIH POSREDNIKA

Prijave se primaju do kraja prosinca
Objavljeno 15. prosinca, 2018.

Koliko je neprocjenjiva pomoć komunikacijskih posrednika to najbolje znaju gluhe i nagluhe osobe kojima treba njihova potpora u različitim životnim situacijama, od posjeta liječniku, odlaska na sud do ostvarivanja različitih prava koja im pripadaju, ali ih teško mogu konzumirati zbog prepreka u komunikaciji.

Zato su u Hrvatskom društvu stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe odlučili u suradnji s udrugama gluhih i nagluhih osoba iz Šibensko-kinske, Primorsko-goranske, Zagrebačke i Osječko-baranjske županije kao partnerima provesti projekt pod nazivom "Nova znanja za nova zanimanja”. Cilj je ovog projekta osposobiti 30 novih komunikacijskih posrednika koji bi trebali u bliskoj budućnosti odgovoriti na svakodnevne potrebe gluhih i nagluhih osoba, posebice djece u osnovnim i srednjim školama, ali isto tako i povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba, istaknula je koordinatorica tog projekta Dragana Panić. Dodala je da se na ovo osposobljavanje mogu javiti osobe mlađe od 29 godina koje su najmanje šest mjeseci nezaposlene, kao i one starije od 29 godina koje su najmanje godinu dana nezaposlene, kao i nezaposlene osobe s invalidnošću. Prema njezinim riječima, jedna od nakana je i postojeće komunikacijske posrednike osposobiti za predavače hrvatskog znakovnog jezika kako bi se krug osoba koje poznaju komunikaciju gluhih i nagluhih osoba proširio. Budući komunikacijski posrednici moći će svoj posao obavljati u osnovnim i srednjim školama te udrugama gluhih i nagluhih osoba, kao i u svim institucijama u kojima je njihov angažman potreban. Ovaj je program financiran novcem iz Europskog socijalnog fonda.

- Sve osobe koje bi željele biti komunikacijski posrednik za gluhe osobe, a zadovoljavaju spomenute uvjete, mogu se javiti do kraja prosinca na fiksni telefon 031/ 369 588, ili mobitel 098/ 189 7779. Osposobljavanje koje je za polaznike besplatno počinje početkom siječnja i trajat će godinu dana, a obavljat će ga predavači iz Zagreba tri puta mjesečno po pet sati. Program obuhvaća ne samo hrvatski znakovni jezik i njegovu gramatiku, nego sve ono što je vezano uz gluhe osobe. Dakle, polaznici će se upoznati i s kulturom gluhih osoba, etičkim kodeksom i svime onime što je vezano uz njihovo buduće radno mjesto, a proći će i praktični dio. Osobe koje završe ovu edukaciju dobit će potvrdu da su osposobljeni za komunikacijskog posrednika, odnosno tumača hrvatskog znakovnog jezika, rekla nam je Panić. D. Celing
DECENTRALIZACIJA
Projekt “Nova znanja za nova zanimanja” pokušaj je da se obuka osoba koje bi mogle pomagati u komunikaciji s osobama koje imaju poteškoća sa sluhom decentralizira, odnosno da se sve ne odvija u Zagrebu. Naime, gluhe i nagluhe osobe ne žive samo u hrvatskom glavnom gradu, nego i drugdje u Hrvatskoj.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana