Regija
ORIGINALNA IDEJA IZ VRTIĆA “MASLAČAK”

“Ribice” uknjižile recepte za slavonske poslastice
Objavljeno 15. prosinca, 2018.
Recepti su popraćeni fotografijama, a tisak je platila Općina Bizovac
BIZOVAC

Uz potporu Općine Bizovac, roditelja i odgojiteljica, ovih je dana iz tiska izašla prva knjiga kuharskih recepata malih kuhara mješovite skupine Dječjeg vrtića "Maslačak" Bizovac, "Ribice", naslovljena "U našoj kuhinji". Iznimno zanimljivo izdanje, kakvo još nije bilo realizirano na ovim prostorima, a koje je donijelo puno veselja u ove predblagdanske dane, rezultat je zajedničkog rada odgojiteljica, djece uzrasta od 3 do 4 godine kao i roditelja, koji su se svesrdno odazvali inicijativi vrtićkih "teta" Ivane Karjaković i Tajane Kuruc da naprave nešto originalno.

- Sve je zapravo počelo vrlo spontano u studenome, kada smo u sklopu Mjeseca knjige više nego inače dali pozornosti knjigama i čitanju. Tada obilazimo knjižnice pa nam se u jednom trenutku rodila ideja da djeci na jedan potpuno nov način približimo knjigu i njezino značenje i pokažemo im da knjiga nije samo slikovnica ili djelo koje može raditi netko nama nepoznat, već da knjiga može biti plod rada svakoga od nas. Tu svoju ideju izložili smo roditeljima, a oni su ju objeručke prihvatili i projekt je počeo - otkriva nam odgojiteljica Ivana.

Roditelji 24 vrtićaraca dobili su zadatak da zajedno sa svojom djecom tijekom vikenda naprave neki od kolača ili drugih slastica omiljenih u njihovoj obitelji. Obvezno je bilo samo to da u pripremanju s roditeljima sudjeluju i djeca, da se proces pripreme i sama slastica pomno fotografiraju segment po segment te da se fotografijama priloži recept i uputa za pripremu, kao i ime i prezime djeteta čiji je to uradak. Kada je vikend prošao, odgojiteljice su bile zatečene i oduševljene obiljem fotografija i zanimljivih recepata koje su im dostavili polaznici i roditelji.

- Bilo je tu prekrasnih kroasana, kesten-kocki, raspucanaca, majmunske torte, bakinih pogačica i keksa, kuglica pa sve do palačinki s "mutelom", kako je jedno dijete nazvalo svoj kolač - priča nam odgojiteljica Ivana.

Shvaćajući pravo malo bogatstvo koje su dobile ovakvim projektom, odgojiteljice su odlučile sav materijal uvezati u knjigu. No kako su bile svjesne da je riječ o poprilično skupom zahvatu, za pomoć su se obratile načelniku Općine Bizovac Srećku Vukoviću, koji im je izišao u susret pa je Općina financirala tiskanje knjige, koju je dobio svatko od polaznika vrtića.

No vjerojatno nitko od njih nije ni slutio da će zanimanje za knjigu biti tako veliko i da neće proći dan da odgojiteljice ne prime bar nekoliko upita o tome gdje se knjiga "U našoj kuhinji" može nabaviti ili kupiti jer je doživljena kao najoriginalniji i najljepši božićni dar za stanovnike Bizovca, ali i sve one koji s puno ljubavi njeguju tradiciju i običaje ovog kraja.

Lidija Aničić
Kakao kuglice Josipa i Karmele Šop
250 grama maslaca/margarina

130 grama šećera u prahu

1 vanilin šećer

1 jaje

500 grama brašna

1 prašak za pecivo

2 žlice kako praha

Postupak: Izmutiti omekšali maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Umiješati jaje. Dodati brašno s praškom za pecivo.

Podijeliti tijesto na 2 dijela i u 1 dodati kakao.

Oba tijesta razvaljati, preklopiti jedno drugim i zarolati. Od nastalog rolata raditi kuglice.

Peći 20 minuta na 160 stupnjeva.
24

omiljenih obiteljskih recepata za slastice ponudili su polaznici bizovačke vrtićke skupine “Ribice”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike