Učionica
SASTANAK ČELNIKA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU I PREDSTAVNIKA SVEUČILIŠTA U PEČUHU

Daljnji razvoj i intenziviranje suradnje između sveučilišta prijateljskih gradova
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
U Rektoratu Sveučilišta u Osijeku dana 20. studenoga 2018. godine održan je sastanak s predstavnicima Sveučilišta u Pečuhu.

S mađarske strane sastanku su nazočili predstavnici Sveučilišta u Pečuhu: prof. dr. sc. Attila Miseta, rektor; prof. dr. sc. Miklós Nyitrai, dekan Medicinskoga fakulteta; dr. sc. Csaba Derényi, referent za javne odnose te predstavnici Generalnoga konzulata Mađarske u RH – Nj. E. Antonio De Blasio, generalni konzul Republike Mađarske i Ena Obradović, ataše za ekonomske odnose. Nazočne su pozdravili rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac te prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente. U radu sastanka sudjelovali su dekan i prodekanice Medicinskoga fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Jure Mirat, prof. dr. sc. Ljubica Glavaš Obrovac i prof. dr. sc. Martina Smolić kao i Lidija Getto, prof. univ. spec., voditeljica sveučilišne Službe za međunarodnu suradnju.

Budući da osječko i pečuško Sveučilište surađuju više od tri desetljeća, čelnici obaju sveučilišta suglasni su da suradnju valja dalje razvijati i intenzivirati. Nakon potpisivanja novoga sporazuma definirat će se buduće znanstvene i istraživačke aktivnosti kao i mogućnost međusveučilišne suradnje u području športa i kulture. Dekani osječkoga i pečuškoga Medicinskoga fakulteta smatraju kako je nastava primaran interes, no da nakon potpisivanja sporazuma treba jačati suradnju u području istraživanja, internacionalizacije i suradnje osječkih i pečuških doktoranada, i to ne samo u području medicine, nego i u ostalim područjima znanosti. Generalni konzul Nj. E. Antonio De Blasio posebno je istaknuo izvrsnu suradnju s Filozofskim fakultetom kada je riječ o studiju mađarskoga jezika te suradnju s osječkom Akademijom za umjetnost i kulturu. Zaključno, čelnici obaju Sveučilišta suglasni su da se novim sporazumom o suradnji treba konkretizirati suradnja pojedinih sastavnica, odrediti zajednička područja interesa, a u kasnijoj fazi navedeno predstaviti vladama Republike Hrvatske i Republike Mađarske te zatražiti potporu o kojoj se već raspravlja.
Lidija GETTO
Možda ste propustili...