Sport
HNK CIBALIA

Vinkovčanima veća bitka predstoji izvan nogometnih travnjaka
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Premda su jesenski dio završili na prvom mjestu, upitno je hoće li na kraju sezone prvo mjesto donijeti Cibaliji Drugu ligu

Jesenski naslov prvaka treće HNL "istok" došao je u Vinkovce u Genscherovu 22, u Cibaliju. Momčad Petra Tomića je u jesenskih 15 kola pokazala najviše, imala najduži kontinuitet dobrih igara i zasluženo je osvojila naslov prvaka prvog dijela sezone Treće HNL "istok" 2018./2019.



Start u magli

Kada bismo se vratili na početak sezone, dane prije početka priprema i samu prozivka igrača, uspjeh je neočekivan. I zbog toga ipak vlada zadovoljstvo u Cibaliji, premda rang u kojemu igra sigurno nije u skladu s klupskim ugledom. Trener Petar Tomić na prozivci igrača imao je njih 15, i to uglavnom nepoznata imena iz trećeligaških i niželigaških klubova. Na tribinama se okupilo dosta zainteresiranih navijača Cibalije čiji su komentari uglavnom kako njihove ljubimce čeka teška i neizvjesna sezona, čak i u trećeligaškoj konkurenciji. Tijekom pripremnog razdoblja u klub su stizala neka poznata imena, nekadašnji igrači Cibalije, Kerić, Kuzmić, Tadić, Šest, a u svlačionici je ostao i Frane Vitaić, pa je svakim danom slika momčadi Cibalije dobivala boje i na tribinama optimizam. Kasniji dolazak igrača na pripreme imao je za posljedicu da se momčad do početka sezone nije mogla uigrati niti je trener Tomić mogao uigrati sustav igre sukladan kvaliteti igrača. Tako je tijekom prvih utakmica morao mijenjati sustav igre kako bi Cibalia dobila što bolji izgled, a u svezi s time i rezultatski uspjeh. Mogli bismo reći kako je predsjednik Mijat Kurtušić pogodio kada se odlučio dati priliku mladom i neafirmiranom treneru da raste uz Cibaliju. Cibalia je jedina u ligi imala stručni stožer kakav imaju prvoligaši, što se kasnije pokazalo kao dobitna kombinacija. Iz kola u kolo momčad je izgledala sve bolje i bolje, sve efikasnije i efikasnije, što joj je donijelo i konačan uspjeh - naslov jesenskog prvaka.


Jedini kiksevi zapravo su bili porazi od Sloge i Čepina. Dok je protiv Sloge u Novoj Gradiški Cibalia odigrala najlošiju utakmicu u polusezoni i zasluženo poražena, u Vinkovcima je momčad Petra Tomića izgledala puno bolje od Čepina, ali je na kraju pobjeda otišla na stranu čepinskih "zelenih". U toj utakmici igrači Cibalije promašili su sve što su mogli, a gosti s dva pogotka iz dvije pogreške Vinkovčana došli do pobjede. Kasnije se pokazalo kako ti porazi nisu utjecali na igru i karakter momčadi Cibalije, već su uz te poraze još više narasli. Cibalia je prema svim kriterijima najbolja momčad lige, najefikasnija je, primila je najmanje golova, ima najmanje poraza i najviše pobjeda. Od 34 pogotka najviše ih je postigao Kerić (11), a iza njega mladi i nadareni napadač Dogan (10). Najveći minutažu u igri ostvario je, kako je to i uobičajeno, vratar Marijanović s 1306 minuta, a iza njega slijedi Kuzmić s 1260, Kiš s 1217...
Upitno kako dalje


Cibalia je trenutno prva s najvećim izgledima da tako ostane i do kraja sezone. Međutim, iznad plasmana Cibalije u Drugu ligu stoji veliki upitnik. Naime, bez obzira na to što bi prema svemu sudeći momčad Petra Tomića mogla biti prva, to ne znači da će sigurno igrati sljedeće sezone u višem rangu natjecanja. Problem je onaj isti koji je Cibaliju doveo u ovaj rang natjecanja - financije. Sve češće se postavlja pitanje hoće će Uprava kluba uspjeti osigurati financijske uvjete za dobivanje licence za drugoligaško natjecanje, a dobro je poznato kako se radi o milijunskom iznosu duga. Nedavno je održana izborna skupština kluba na kojoj je izabran novi Nadzorni odbor, točnije stari je skraćen za dva člana, dok je u novom pet starih članova. Očito je potrebno i u vodstvu svježe krvi, ljudi koji će donijeti i "ubrizgati" potrebna sredstva kada je već Cibalia morala doći do amaterskog statusa. Dojam je kako Vinkovčane veća borba očekuje za financijsku stabilizaciju kluba nego na zelenom travnjaku.


Antun Grgić
NASTUPILA 23 IGRAČA
Marijanović 1306 minuta, Kuzmić 1260, Kiš 1217, Dogan 1194, Filipović 1155, Šarić 1077, Kerić 1041, Pavičić 990, Tustonjić 924, Beljo 778, Tadić 757, Karaula 630, Ždinjak 462, Stojanović 436, Oršolić 412, Karimović 379, Šest 337, Bajić 167, Vitaić 118, Kraljević 90, Mlakić 89, Lešić 45 i Suppiger 11 minuta.
STRIJELCI
Cibalia je postigla 34 pogotka u jesenskom dijelu prvenstva i najuvjerljivija je momčad Treće HNL "istok". Najbolji strijelac Cibalije u jesenskom dijelu je Andrej Kerić s 11 pogodaka, slijedi ga Dominik Dogan s 10, pa s četiri Drena Dion Beljo, s dva pogotka su Danijel Kuzmić i Blaž Tustonjić, a po jedan su postigli Zvonimir Filipović, Benjamin Karaula, Mario Kiš, Rene Šarić i Benjamin Ždinjak.
POKAZANO 40 KARTONA
Cibaliji je ukupno pokazano 40 kartona, od čega 39 žutih i samo jedan crveni. Po pet žutih kartona dobili su Kuzmić i Pavičić, četiri je dobio Šarić, a po tri Kiš, Kerić, Tadić, Karaula i Šest, po dva su dobili Filipović i Oršolić, te po jedan Marijanović, Dogan, Tustonjić, Beljo, Ždinjak i Bajić. Jedini crveni karton dobio je Mario Tadić u petom kolu protiv Slavije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike