Regija
NIZ RASTEREĆENJA

Grad Đakovo će ukinuti porez na potrošnju
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Grad se odlučio za model pomoći svim ugostiteljima. Ide i smanjenje komunalne naknade i druge mjere
ĐAKOVO - Dobre vijesti za građane, učenike i studente te gospodarstvo na području grada Đakova. Slijedi niz rasterećenja, smanjenje dijela dosadašnjih obveza, što najavljuje i dnevni red za utorak sazvane "proračunske" sjednice Gradskog vijeća (GV). Osim što će se na njoj naći rebalans gradskog proračuna za 2018. te njegove projekcije za iduću i 2020. godinu, on obuhvaća i Prijedlog Odluke o dodjeli učeničkih i studentskih stipendija te financijskih potpora studentima grada Đakova, Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o gradskim porezima, zatim Prijedlog odluke o komunalnoj naknadi te o komunalnom doprinosu. Gradonačelnik Marin Mandarić kaže kako se prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o gradskim porezima odnosi na ukidanje poreza na potrošnju, a zbog čega će odahnuti đakovački ugostitelji. Riječ je o jednom o gradskih poreza, a iznosi 3 posto. Zajedno s 25 posto PDV-a, ugostitelji se žale da je s još 3 posto poreza na potrošnju njihov PDV zapravo 28 posto.- Dosad se na ime poreza na potrošnju u proračun slijevalo oko 500.000 kuna. Riječ je o dodatnom teretu za ugostitelje, a odlučili smo se na ovaj model rasterećenja jer obuhvaća sve ugostitelje. Razmišljali smo kako ih rasteretiti – da li kroz najam ili porez za terase ili kroz ukidanje ovog poreza, a sva tri nameta slično pridonose u proračun. Odlučili smo se za potonje jer nemaju svi ugostitelji terase - kaže Mandarić. Prijedlog odluke je da se ovaj porez ukine od 1. siječnja 2019. U Udruženju obrtnika Đakovo, pri kojem je i Ceh ugostitelja, i više su nego zadovoljni.

– To je dobra, hvale vrijedna stvar za kompletno đakovačko ugostiteljstvo, a i naši zahtjevi išli su u tom smjeru - kaže tajnik Marko Milković.

Pred vijećnicima će se naći i Prijedlog Odluke o komunalnoj naknadi, čemu je prethodio Prijedlog Odluke o vrijednosti boda za njezin izračun, a što je Vijeće usvojilo na prošloj sjednici, kada je bod smanjen za 24 posto. Nova vrijednost boda od 3,84 kune predstavlja umnožak vrijednosti boda od 0,32 kuna s 12 mjeseci u godini, a dosad se umnožak temeljio na vrijednosti boda od 0,42 kune.

– Na sljedećoj sjednici GV-a mijenjaju se zone za naplatu komunalne naknade jer grad prelazi na 1. i 2. zonu, dosad je bio u prvoj, drugoj i trećoj, s tim da se smanjuju koeficijenti namjene za poslovne prostore - za proizvodne prostore s 1,7 na 1,5, a za ostale poslovne prostore, a kojih je zapravo puno više, s 4,5 na 3,5. Računamo da će se time zaduženje na to ime godišnje smanjiti s 5,2 na 4,2 milijuna kuna - najavljuje gradonačelnik Mandarić.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike