Regija
VIŠEMILIJUNSKI PROJEKT

Regionalni vodovod i u općini Vrbanja
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
VVK je poduzeo sve aktivnosti kako bi kvalitetnu i zdravstveno ispravnu pitku vodu dobila sva općinska naselja
VRBANJA - Najveći infrastrukturni projekt u općini Vrbanja, koji će mještanima Vrbanje, Soljana i Strošinaca dovesti kvalitetnu pitku vodu iz regionalnog vodovoda istočne Slavonije, konačno je pred realizacijom, čime će biti riješen gorući problem vodoopskrbe na tome području. Kako su nam potvrdili u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji (VVK), za cjevovod Drenovci - Soljani u tijeku je odabir najpovoljnije ponude, za cjevovod Soljani - Strošinci čeka se odobrenje za Mjeru 7.2.1. Programa ruralnog razvoja, a cjevovod Vrbanja - Soljani VVK je u srijedu aplicirao prema Hrvatskim vodama.

Vodoopskrba prioritet

Vrbanja je jedina općina na području istočnog dijela županjske Posavine gdje voda iz regionalnog vodovoda još nije stigla. Stoga je taj projekt, ističe načelnik Velimir Redl, jedan od glavnih projekata lokalne vlasti koja je u dogovoru s Vinkovačkim vodovodom i kanalizacijom tražila najbolje rješenje koje će zadovoljiti sve potrebe stanovnika toga kraja za kvalitetnom, pitkom i zdravstveno ispravnom pitkom vodom. A ta je tvrtka prije četiri i pol godine, nakon katastrofanih poplava, na istoku županjske Posavine odradila velik posao. U najkraćem mogućem roku uspostavljena je javna vodoopskrba, što je bila je jedna od osnovnih pretpostavki za stvaranje uvjeta za normalizaciju života i povratak ljudi kućama. Zbog izvanredne situacije, u dogovoru s Hrvatskim vodama na regionalni vodovod po hitnom postupku priključeni su Gunja, Drenovci i Rajevo Selo. Svim kućanstvima VVK je osigurao nove priključke ili obavio rekonstrukciju postojećih te rekonstrukciju dijela vodovodne mreže i bušenje novih bunara.

Općina će sufinancirati

Na red je sada stigla i općina Vrbanja. Na sastanku u Hrvatskim vodama, a u dogovoru s direktorom Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Draženom Milinkovićem, općinski su čelnici uspjeli pokrenuti priču i konačno su se stvorile pretpostavke i za početak radova na tome području. VVK je raspisao javnu nabavu za izvođenje radova za spoj Drenovci - Soljani. Procijenjena vrijednost je 12.500.000 kuna, a nakon odabira izvođača rok za završetak radova bit će godinu dana. Općina će radove sufinancirati s 20 posto. Izgradnja spoja Drenovci - Soljani riješit će problem vodoopskrbe u naseljima Soljani i Vrbanja koja su na istome vodu. Za Strošince je VVK izradio i na Mjeru 7.2.1. Ruralnog razvoja kandidirao projekt izgradnje cjevovoda Soljani - Strošinci, vrijednog oko 5.000.000 kuna.

Načelnik Vrbanje Velimir Redl vrlo je zadovoljan i ističe da će regionalni vodovod mnogo značiti mještanima svih triju općinskih naselja jer će u svojim kućama konačno imati dovoljne količine kvalitetne pitke vode, čemu se teži već godinama. A prema Hrvatskim vodama kandidirat će se i projekt za Račinovce i Đuriće, kako bi i ta naselja u sastavu općine Drenovci bila spojena na regionalni vodovod, čime će cijela Cvelferija imati kvalitetno riješeno pitanje vodoopskrbe.
Marija Lešić Omerović
rokovi
godinu dana za spoj Drenovci - Soljani
Pobrinut će se i za Račinovce i Đuriće
Nakon što je riješen dugogodišnji problem oko regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima između VVK-a i Vodovoda Slavonski Brod, sporazumom je definirano da će Vinkovcima pripasti četiri, a Brodu tri zdenca. Time su osigurane dovoljne količine kvalitetne, pitke i zdravstveno ispravne vode za Vukovarsko-srijemsku županiju. VVK će, kako doznajemo, u što kraćem razdoblju nastojati osigurati sredstva i za rješavanje problema u Račinovcima i Đurićima, koji se ne nalaze na njegovom, nego na distribucijskom području Komunalnog poduzeća Drenovci.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana