Regija
HODOČAŠĆE BRANITELJA, VOJSKE I POLICIJE

Odali poštovanje voćinskim žrtvama
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
VOĆIN - U spomen na 47 zvjerski ubijenih nedužnih civila, mještana Voćina i Huma, do temelja razorenu svetišnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije i na 13. prosinca 1991., kad se to najveće stradanje Hrvata poslije Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu dogodilo, održano je jubilarno, Deseto hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj.


Više tisuća hodočasnika okupilo se kod prostrijeljenog križa na stradalničkoj Prebendi, povišenom dijelu Voćina, gdje ih je pozdravio požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević. On je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja, a pozdravio je prisutne predstavnike vojske i policije, hrvatske branitelje iz cijele Hrvatske te ratne veterane iz Bosne i Hercegovine, kao i izaslanike najviših državnih dužnosnika.


– Sve nevine žrtve želimo povjeriti Isusovoj ljubavi jačoj od smrti i u toj ljubavi prepoznati smisao njihove žrtve, praštanjem ostvariti unutarnju slobodu te im u čistoći pamćenja iskazati poštovanje i zahvalnost - rekao je biskup Škvorčević.


Nakon molitve na Prebendi, krenula je veličanstvena pokorničko-molitvena procesija prema obnovljenoj crkvi, tijekom koje su hrvatski branitelji, vojnici i policajci nosili 50 hrvatskih stjegova i zavjetne svijeće pod geslom "Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi". Uz spomenik "U Majčinu naručju" 47 djece položilo je upaljene lampione za 47 ubijenih i nestalih mještana, biskup Škvorčević položio je vijenac u čast voćinskih žrtava, a u svetišnoj crkvi Pohoda BDM predvodio je koncelebrirano misno slavlje.


O voćinskoj tragediji kod spomenika poginulima govorili su izaslanik predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade Josip Đakić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi. Na spomenik ubijenim i nestalim civilima položeno je pet vijenaca: zajednički vijenac obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, zajednički vijenac predsjednice RH, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade, vijenac načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH te zajednički vijenac svih braniteljskih udruga.
Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj organizirala je Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura