Svijet
BRITANIJA VIŠE NE ZNA KAMO IDE

Theresa May u Bruxellesu traži pomoć za “bolji” Brexit
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Britanska premijerka Theresa May u četvrtak u Bruxellesu zatražila je pomoć europskih čelnika za "bolji" Brexit nakon pobune više od trećine njezinih konzervativnih zastupnika koji ju glasanjem o povjerenju nisu uspjeli izbaciti iz sedla, ali su ju uspjeli oslabiti.

May je u srijedu preživjela zahvaljujući glasovima 200 konzervativnih zastupnika, nasuprot 117 zastupnika koji žele njezin odlazak, i taj rezultat daleko je od čvrste potpore koja joj je potrebna dok se priprema na summitu u Bruxellesu zatražiti bolje uvjete za Brexit. EU u ovom trenutku nije spreman ponuditi May mnogo više, piše Reuters. Nakon glasanja May je rekla da će slušati one koji su glasali protiv nje i tražiti zakonska jamstva za najkontroverzniji dio sporazuma - kako izbjeći tvrdu granicu između Irske, članice EU-a i britanske pokrajine Sjeverne Irske. "Znatan broj kolega glasao je protiv mene i poslušala sam što imaju reći", rekla je May u srijedu navečer i poručila: "Sada moramo nastaviti posao i ‘isporučiti‘ Brexit britanskom narodu". EU nije spreman ponovo otvarati pregovore o ispregovaranom sporazum, ali je "spreman razmotriti može li dati neka dodatna jamstva u pogledu backstopa", stoji u nacrtu zaključaka koji su pripremili veleposlanici zemalja članica. Riječ je o najtežem pitanju na putu ratifikacije sporazuma u britanskom parlamentu jer taj zaštitni mehanizam, takozvani backstop, predviđa da EU i Velika Britanija čine "jedinstveni carinski teritorij" nakon isteka prijelaznog razdoblja, u slučaju da se do tada ne dogovori neki sporazum o slobodnoj trgovini.

"Backstop" je ugrađen u sporazum kako bi se spriječilo ponovo uvođenje fizičke granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, što bi moglo ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. On je zamišljen samo kao rješenje "za svaki slučaj" ako, primjerice, nakon isteka prijelaznog razdoblja ne bi bio dogovoren neki trgovački sporazum koji bi osigurao da nema graničnih kontrola na irskom otoku. Za zagovornike "tvrdog Brexita" to je najveći kamen spoticanja, jer u tom slučaju Velikoj Britaniji ostaju vezane ruke glede sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, a upravo je to bio jedan od glavnih argumenata u referendumskoj kampanji za izlazak iz EU-a.H
Therese May

premijerka Velike Britanije

Znatan broj kolega glasao je protiv mene i poslušala sam što imaju reći. Sada moramo nastaviti posao i ‘isporučiti’ Brexit britanskom narodu.
Najčitanije iz rubrike