TvObzor
MEGATON LEVIATHAN: MAGE (BLOOD MUSIC)

Zima dolazi, sunce zalazi
Objavljeno 14. prosinca, 2018.
Treći album američke skupine iz Portlanda, znakovito je postapokaliptičko djelo koje priziva kraut-rock i psihodeliju

Moglo bi se nabrojati najmanje stotinu bandova čije je matično stanište Portland u Oregonu. Ima nečeg u tom sjeverozapadnom dijelu SAD-a, možda su klima, sunce i mjesec, prastare šume, vjetrovi i valovi uz strme obale krivci što su tomošljni ljudi, reći će mnogi, posebna sorta Amerikanaca.

To vrijedi i za glazbu, napose rock, metal i folk, premda je i pop, kad se oglasi (Chromatics, recimo), sve samo ne običan u odnosu na urbanu scenu mnogih američkih gradova. Drugim riječima, Portland zrači čudnim zrakama pa nije neobično što su tom isijavanju podlegli i Megaton Leviathan, grupa bombastičnog imena i osebujne glazbe. Načelno su portlandski “Megatonci” drone-doom-shoegaze post-metal, no njihova su vrela inspiracije, za razliku od sličnih skupina, u nekim dalekim i davnim obzorima iz kojih dolaze primjerice njemački kraut-rock, pioniri industriala, shyntie velikani 80-ih...

Ono pak što ML ipak čini ovodobnim izdankom portlandske rock-metalne scene jest taj njihov atmosferični, retrofuturistički psihodelični kolaž zvukovlja građen (snimljen) poput moderne konstrukcije na klasičnim uporištima iz prošlosti, za što je odgovoran Andrew James Costa Reuscher, lider benda, pjevač i mulitinstrumentalist. Prožimajući pjesme sugestivnim “spiritualnim misticizmom”, Reuscher i njegov sastav kao da hode drugom, astralnom dimenzijom, kroz valove vlastite intime (hipnotizirajuće otvaranja “Wave”), suočavajući se s vatrom u srcu (“Take the Fire”) unutar granica uma (synthwaveovska 14-minutna epopeja “Within the Threshold”) dok odzvanjaju zvona na psima (“The Belldog” cover) nagovještavajući da zima dolazi, a sunce na obzoru zalazi - možda zauvijek!

ZA FANOVE: Cluster, Tangerine Dream, Brian Eno, Chrome, OMD, Human League, Doors, Agalloch...

Darko Jerković
megatonleviathan.com
Osim glazbom, bend se i dizajnom albuma referira na analognu vinilnu prošlost pa da ne znate o kome se i o čemu radi lako bi pomislili da je LP neko rijetko izdanje iz sredine 60-ih, iz doba garažne američke psihodelije (The Electric Prunes). Što se pak metala tiče, ML su bliski i s Wolves in the Throne Room i Agalloch, također osebujnim američkim sjevernjacima.
Najčitanije iz rubrike