TvObzor

Vlatko Stefanovski trio u Tvornici kulture 21. prosinca
Objavljeno 14. prosinca, 2018.

Jedan od najvećih gitarističkih virtuoza na ovim prostorima, veliki Vlatko Stefanovski, vraća se u Tvornicu kulture u petak, 21. prosinca 2018., sa svojim triom. Već četiri desetljeća gitara je njegov suputnik, a u tom vremenu Vlatko Stefanovski istaknuo se kao vrsni instrumentalist poznat po nevjerojatnoj gitarskoj tehnici. Vješto kombinirajući ethno jazz, instrumentalni rock, jazz fusion i blues, Stefanovski stvara prekrasne zvučne pejzaže u prebogatom opusu duge karijere. Slavni makedonski glazbenik počeo je svirati s 13 godina.

Početak karijere najviše obilježava osnivanje sastava Leb i sol, koji će postati jedan od najvažnijih bendova bivše Jugoslavije sa svojom fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka. U glazbenu povijest bend je ušao s pjesmama poput “Devetka”, prvom singlu na kojem su se već mogle čuti njegove sjajne gitarističke vještine, “Jovano Jovanke”, “Aber Dojde Donke” i mnogim drugim iz karijere koja broji 14 albuma. Od sredine devedesetih Vlatko započinje solokarijeru te snima albume “Cowboys & Indians”, i glazbu za kazalište “Sarajevo”. Sa svojim triom snima album “Vlatko Stefanovski Trio”, na “Thunder From The Blue Sky” vraća se etnokorijenima, slijedi izdanje “Kula od karti”, i glazba za film na albumu “Kino kultura”. Rad s gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima “Krushevo” i “Treta majka” bacile su novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe. Album “Seir” objavljen 2014., bio je prvi kantautorski nakon 11 godina. Prošle je godine objavio novi “Mother tongue”, a samo nekoliko dana inspiracije bilo je potrebno da snimi devet instrumentalnih dragulja koji svakim tonom prenose toplinu i emociju, a sve je snimljeno iz prvog pokušaja u Vlatkovom studiju “Esoteria”.

Posljednjih godina Stefanovski je stvarao glazbu za film i kazalište te je svirao i snimao diljem svijeta s vrhunskim izvođačima. Među njima su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg s kojima dijeli projekt Kings of String, nizozemski gitarist Jan Akkerman, a pozornicu je dijelio sa značajnim svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, filharmonijom Monte Carla, ili bečkim Tonkunstler orkestrom.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike