Svijet
BRAMMERTZOVO IZVJEŠĆE U UN-U

Slave zločince i negiraju genocid
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
U svom izvješću pred Vijećem sigurnosti UN-a, glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu Serge Brammertz spomenuo je "slavljenje ratnih zločinaca i negiranje zločina, uključujući i genocid u Srebrenici" u zemljama bivše Jugoslavije i konstatirao kako je pravosudna suradnja u predmetima ratnih zločina između država bivše zajedničke države na najnižoj razini unatrag nekoliko godina. Hrvatskoj zamjera što "promovira nekažnjavanje osumnjičenih za ratne zločine", a Srbiji što s najviših razina negira genocid u Srebrenici.

- Neke političke vođe u regiji rade na prevladavanju nasljeđa nedavne prošlosti. Nažalost, pozitivni koraci potkopani su neodgovornim komentarima drugih dužnosnika, koji negiraju ono što su međunarodni sudovi utvrdili bez ikakve sumnje, prikazujući kao heroje ljude koji su počinili najteža kršenja međunarodnog prava – rekao je Brammertz dodajući kako "vojnici ne brane časno svoju zemlju tako što ubijaju civile, spaljuju kuće, siluju žene i djevojke i protjeruju zajednice zbog njihove nacionalnosti ili vjere." Pozvao je na regionalnu suradnju u pronalaženju još 10.000 osoba koje se vode nestalima još od 90-ih.
Beogradske Večernje novosti ni jednom riječju ne spominju dio Brammertzova izvješća u kojemu se spominje kako srpski družnosnici, unatoč osudama haškog tribunala srpskim vojnim i političkim dužnosnicima za genocid u Srebrenici, još ne priznaju kako se u Srebrenci dogodio genocid, ali opširno nabrajaju zamjerke Hrvatskoj. M.Flego
I srpska premijerka negira genocid
Nedavno je srpska premijerka Ana Brnabić izjavila kako je u Srebrenici bio težak zločin, ali ne i genocid na što je žurno reagirao Europski parlament i donio rezoluciju u kojoj je, između ostalog, to jasno naznačeno. Referirajući se na Brammertzovo izvješće gdje se navodi "veličanje ratnih zločinaca" misleći na nedavno objavljene memoare osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića, srpska ministrica pravosuđa Nela Kuburović nezadovoljna je što Brammertz kritizira Pavkovićeve memoare, ali "ne i veličanje Orića i Praljka u BiH i Hrvatskoj."
Najčitanije iz rubrike