Novosti
POTEZ KONZUMA, KAUFLANDA I LIDLA

Zaposlenima u trgovini mali blagdanski predah
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Tri vodeća trgovačka lanca najavila slobodne dane svojim djelatnicima 25. i 26. prosinca, a na Badnjak skraćeni rad

Nakon dugo vremena brojni radnici velikih trgovačkih lanaca božićne bi blagdane trebali povesti u krugu svojih obitelji, a ne u skladištima, za pultovima i blagajnama. Već sada su tri vodeća trgovca na našem tržištu najavila slobodne dane svojim djelatnicima 25. i 26. prosinca, a na Badnjak skraćeno radno vrijeme.

Prvi je taj potez početkom prosinca povukao Konzum, najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj.

"Sve Konzumove trgovine u Hrvatskoj neće raditi na Božić, kao ni na blagdan sv. Stjepana, dok će za Badnjak Super Konzumi raditi do 17 sati, a Maxi Konzumi i Konzumove prodavaonice u susjedstvu do 17 sati ili kraće. Tom odlukom Uprava Konzuma želi zahvaliti svim zaposlenicima na predanom radu u protekloj godini, kojim su dali znatan doprinos dobrim poslovnim rezultatima, ali i omogućiti zaposlenicima da s obiteljima uživaju u blagdanima. Odluku o neradnom Božiću, ali i neradnom blagdanu sv. Stjepana donijeli smo kako bismo našim vrijednim zaposlenicima zahvalili na iznimnom zalaganju i trudu koje iz dana u dan iskazuju na svojim radnim mjestima. Svi naši zaposlenici zasluženo će na Božić i Štefanje biti u krugu svojih obitelji i uživati u blagdanskoj atmosferi i druženju. Ovakvim poslovnim odlukama dokazujemo da Konzum nastavlja zacrtani smjer kontinuiranog povećanja prava i pogodnosti za naše zaposlenike, među kojima su i isplata božićnice, uskrsnice i regresa te ostvarenje drugih prava većih od zakonske obveze", izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, uz poziv kupcima da kupnju obave u danima uoči blagdana.

Konzumov primjer slijedio je i trgovački lanac Kaufland, koji je u ponedjeljak najavio da njegove trgovine neće raditi na Božić i Svetog Stjepana, a na Badnjak će raditi skraćeno. Iz Kauflanda ističu kako će svoje poslovnice treću godinu zaredom zatvoriti na Svetog Stjepana, 26. prosinca, a neće raditi ni na Božić, 25. prosinca. Na Badnjak će većina poslovnica Kauflanda raditi najduže do 16 sati, a na Staru godinu, 31. prosinca, većina će poslovnica raditi najduže do 18 sati, navodi se u Kauflandovu priopćenju.

U srijedu je pak u našu redakciju stigla i vijest iz Lidla Hrvatska, također o slobodnim danima djelatnika za božićne blagdane, ali i na prvi dan u novoj godini.

"Na Badnjak, 24. prosinca, i na Staru godinu, 31. prosinca, sve će Lidlove trgovine raditi skraćeno, i to na Badnjak do 14 sati, a na Staru godinu do 16 sati. Na Božić, 25. prosinca, i blagdan sv. Stjepana, 26. prosinca, i Novu godinu, 1. siječnja 2019., sve će Lidlove trgovine biti zatvorene", poručuju iz Lidla.

Iz Sindikata trgovine pozdravljaju odluke tih trgovačkih lanaca. "Ovo je definitivno pozitivan pomak u odnosu prema praksi koju smo imali do sada. Smatramo da bi i drugi poslodavci trebali slijediti ovaj primjer, sve u skladu s našim zakonom o blagdanima i neradnim danima", kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.

Ivana Solar
U PROSINCU JE U TRGOVINI NAJSTRESNIJE
Vjerujem kako će se i drugi poslodavci u trgovini ovoj priči uskoro pridružiti i da će što veći broj radnika u djelatnosti trgovine imati 25. i 26. prosinca slobodan dan. Zaposlenima u trgovini prosinac je mjesec u godini u kojem najviše rade, što je ove godine još izraženije zbog smanjenog broja radnika. To je izuzetno stresno i odmor im je potreban. Pozdravljamo i najavu skraćenog radnog vremena na Badnjak i Silvestrovo. Mjera je ovo koja će pozitivno djelovati na radnike u svakom slučaju”, kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.
Zlatica Štulić

predsjednica Sindikata trgovine

Ovo je definitivno pozitivan pomak u odnosu prema praksi koju smo imali do sada. Smatramo da bi i drugi poslodavci trebali slijediti ovaj primjer.
Možda ste propustili...