Novosti
SKUPŠTINA HGK-A

Luka Burilović: Trebaju nam više stope rasta
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović istaknuo je u srijedu da hrvatsko gospodarstvo raste te da je gospodarsko ozračje i dalje pozitivno. "No unatoč rastu ne možemo biti zadovoljni tempom. Trebaju nam više stope rasta jer nas konkurencija neće čekati", rekao je Burilović na skupštini HGK-a. Smatra da treba raditi i na diversifikaciji gospodarstva. "Turizam nam trenutno generira gotovo petinu BDP-a, što je zabrinjavajuće, jer je riječ o prilično volatilnoj industriji. Trebaju nam i druge stabilne branše, jak IT sektor, veća orijentacija na izvoz te više ulaganja u inovacije, u istraživanje i razvoj", istaknuo je. Nužnim smatra i potrebu maksimalnog olakšavanja poslovanja poduzetnicima, što podrazumijeva rasterećenje i uklanjanje administrativnih prepreka, lakšu dostupnost izvora financiranja itd. Predsjednik HGK-a na skupštini je ocijenio i da je Komora u 2018. napravila velike iskorake prema ciljevima koje si je zadala - otvorena su predstavništva u Mostaru, Sarajevu i Beogradu i ozbiljno se krenulo u digitalnu transformaciju HGK-a. Tijekom 2019. planira otvoriti još tri predstavništva - u Beču, Münchenu i Milanu.

Skupština HGK-a usvojila je i financijski plan za 2019., prema kojem su planirani ukupni prihodi u iznosu od 250,61 milijuna kuna i rashodi od 250,6 milijuna, uz predviđeni višak od deset tisuća kuna. Uz financijski plan za iduću godinu, usvojene su i izmjene plana za ovu godinu, čemu je prigovorila prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Neuobičajeno je da se rebalans financijskog plana radi sredinom prosinca, to nije primjereno, kazala je Vidaković, koja je glasala protiv rebalansa ovogodišnjeg te protiv financijskog plana za iduću godinu.

Upozorila je i da je financijski plan za iduću godinu potpuno neodrživ ako se ne proda imovina. "To ne bi trebala biti politika ove kuće, to je imovina koja je stjecana novcem članica i trebala bi služiti kao imovina članica za neko teže razdoblje", smatra Vidaković.

Kritična je prema upravljanju imovinom, pri čemu zamjećuje kako je u nekim slučajevima predviđena prodaja imovine HGK-a ispod cijene, a kupnja po tržišnim cijenama. Marica Vidaković je kritična i prema tomu što je sve Komora učinila za svoje članice. "Ne mogu ne sjetiti se najveće gospodarske krize - Agrokora. Ova kuća nije učinila baš ništa da pomogne, stručno ili tehnički. Toliko o pomoći u najtežem trenutku za hrvatsko gospodarstvo, kada je prijetila gotovo apokalipsa", kazala je. U tom je trenutku svaka pomoć bila potrebna, rekla je Vidaković, dodavši kako su sve troškove savjetnika za dobavljače platile tri kompanije - Kraš, Podravka i Atlantic. "Tri kompanije podijelile su trošak za sve dobavljače", kazala je, dodavši kako nitko nije nazvao i ponudio pomoć. H
Marica Vidaković kritizirala je HGK zbog upravljanja imovinom i Agrokora
Možda ste propustili...