Osijek
UOČI TRGOVCIMA UDARNIH VIKENDA

Oprezno s ranim sniženjima, sezonska su od 27. prosinca
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
Kupuju se namirnice, dekoracije, svečana odjeća i, dakako, darovi

Iako se iz godine u godinu Osječani sve ranije odlučuju za blagdansku kupnju, jednom kada se zakorači u prosinac, gužve u trgovačkim centrima su nezaobilazne. No, s obzirom na to da je prvi adventski vikend u gradu na Dravi ipak protekao u znaku Dana grada i otvorenja Adventa, te je tek od ovoga tjedna većina poslodavaca počela isplaćivati božićnice, trgovci za nadolazeći vikend očekuju prvu pravu navalu kao dio božićne kupovne groznice.

Namirnice, dekoracije, odjeća za svečana okupljanja i darovi očekivano će i ovoga prosinca opteretiti kućne budžete. Kako zbog kupnje ijedne od tih stavki ne biste požalili, iz udruge "Potrošački forum" upozoravaju na "zamke" trgovaca koje se u blagdanskim gužvama previde.

Najprije, ako je riječ o kupnji osobnih predmeta (ne poklona), valja izbjeći zamku predblagdanskih "velikih sniženja" koja već "vrište" iz izloga, imajući na umu da ona najveća kreću nakon Božića - 27. prosinca. "Tu treba istaknuti i da se sezonska sniženja zakonski smiju oglašavati 60 dana, ali ako nakon toga trgovac više nema istaknut natpis sezonsko sniženje, on i dalje smije prodavati tu robu po sniženoj cijeni u svojoj poslovnici do isteka zaliha. Također, tijekom blagdanske kupnje ne treba kupovati stihijski, posebice ne bez isprobavanja odjeće ili obuće, jer kasniju reklamaciju proizvoda koji nema materijalni nedostatak trgovac zakonski nije dužan uvažiti. Isto tako, trgovac ne smije ni odbiti reklamaciju proizvoda koji ima materijalni nedostatak, ako uz proizvod nije predana originalna ambalaža ili ako je kupljen po sniženoj cijeni. Tako bi u slučaju kupnje za sebe ili kupovanja darova trebalo sačuvati račun kao dokaz kupnje u slučaju da se proizvod reklamira zbog nedostatka. Prilikom kupovanja preko interneta kupac ima pravo u roku od 14 (kalendarskih) dana od dana kada je zaprimio proizvod predomisliti se i pisanim putem raskinuti ugovor bez objašnjenja, vratiti proizvod trgovcu i ostvariti pravo na povrat cjelokupnog plaćenog iznosa", kaže Dunja Mak, pravnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku.

Upozorava se i na to da su američki filmovi stvorili dojam u populaciji kako je najnormalnije božićni poklon zamijeniti za bilo što drugo u trgovini u kojoj je kupljen. I to bez računa. Iz "Potrošačkog foruma" pojašnjavaju kako praksa kod nas u mnogim slučajevima nije takva.

- Najveći broj trgovaca zbog dobre reputacije prihvatit će zamjenu odjeće i obuće za veći ili manji broj, i to samo uz predočenje računa. No, to je to. Kod nas je obvezna zamjena proizvoda ili povrat novca samo ako proizvod ima materijalni nedostatak (grešku, kvar). U tom smislu valja znati da određeni broj trgovaca neće zamijeniti igračku ako nije u skladu s dobi djeteta koje ju je dobilo na dar, kao ni kućanski uređaj koji je ispravan, ali je darivanoj osobi ‘duplikat‘ ili ‘nepotreban‘, jer ih na to ne obvezuje ni jedna zakonska odredba - objašnjava Mak.

Ivana Solar
Za poklone između 100 i 500 kuna
Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, potrošnja u prosincu 2018. iznosit će oko 13,5 milijardi kuna, što je porast za čak milijardu kuna u odnosu prema istom razdoblju lani. To je najviša prosinačka potrošnja otkako se mjere ti podatci, koja će prvi put nadmašiti blagdansku potrošnju iz pretkrizne 2008. godine. Procjena se temelji na rastu prometa u trgovini na malo, koji kontinuirano raste od 2014. godine, a koji je u prvih devet mjeseci ove godine veći za 3,6 posto u odnosu prema istom razdoblje 2017. godine. Prema rezultatima prošlogodišnjega istraživanja HGK-a, najveći je broj ispitanika potrošio između 100 i 500 kuna na blagdanske darove (39 posto), a slijede ih oni koji su izdvojili između 500 i 1000 kuna (31 posto).
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike