Osijek
10. DODJELA MIROVNE NAGRADE “KRUNOSLAV SUKIĆ”

Nagrada za životno djelo pripala Amaliji Krstanović
Objavljeno 13. prosinca, 2018.

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu jučer je održana svečana dodjela Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić", nazvane po osječkom intelektualcu, profesoru i mirotvorcu, čiji je život, do tragične pogibije u prometnoj nesreći 2008. godine, bio obilježen traganjem za političkim alternativama, odgovorima na nasilje i izgradnji zajedništva.

Bila je to 10. obljetnica dodjele ove nagrade, prve takve vrste u Hrvatskoj, a ove godine pripala je Amaliji Krstanović, koja je kao dugogodišnja pedagoginja mirovnog odgoja i mirovna aktivistica nagrađena za životno djelo.

Udruga Roditelji u akciji, RODA, dobila je priznanje za akciju Prekinimo Šutnju. Priznanje "Mirotvorna škola", koje se dodjeljuje posljednje četiri godine, pripalo je trima školama, Srednjoj školi Delnice, Ekonomskoj školi Vukovar i Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba. Priznanje za pionirski rad na promociji zaštite životinja i veganstva dobio je Luka Oman, a Priznanje za hrabrost i ustrajnost u zalaganju za sve žrtve rata, za očuvanje antifašističkih vrijednosti i temeljnih ljudskih i ženskih prava pripalo je Jelki Glumičić. Priznanje za knjigu godine dobile su dvije knjige, Vjera u dijalog Zorana Grozdanova i Nebojše Zelića te Neispričane priče Rajka Grlića.

- Ova nagrada važna je i nama koji smo ju utemeljili, i svim dosadašnjim laureatima, čiji napori i poduhvati ovom nagradom postaju vidljiviji, a važna je i za hrvatsko društvo jer unosi svijest o važnosti gradnje mira, koje je danas u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, ključna stvar. Stalno smo izloženi novim izazovima, nisu u pitanju samo međuetnički odnosi, ksenofobija nego i odnos prema svim živim bićima, našoj planeti. Sve su to izazovi na koje treba odgovoriti - rekla nam je Katarina Kruhonja, utemeljiteljica osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Ovogodišnja dobitnica nagrade za životno djelo, osječka pedagoginja i mirovna aktivistica Amalija Krstanović, koja je radni vijek provela u OŠ Jagode Truhelke, u vrijeme Domovinskog rata organizirala je evakuaciju učenika i organizaciju nastave u progonstvu. Nakon povratka u Osijek bila je uključena u brojne edukacije, projekte i aktivnosti izgradnje mira kako bi vlastite mirotvorne kapacitete prelijevala na druge. Sudjelovala je i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, izgradnji mirnodopskih odnosa, oslobađanju od trauma, strahova, neprijateljstava. Sve je vrijeme bila pratnja običnim ljudima kojima je trebala pomoć...

- Vrlo sam uzbuđena jer mi ova nagrada jako puno znači, ona je priznanje za sve ono što sam radila, iako ju nisam očekivala. Sada se u meni miješanju različite emocije, i tuga i ponos, sve redom... Svojim radom svim sam srcem htjela pridonijeti da svi skupa živimo bolje i ljepše. U najljepšem sjećanju ostao mi je rad s djecom iz Slavonije i Baranje, koju smo sedam godina zaredom vodili na ljetovanje, na odmor od rata. Tu je bilo jako puno posla, ali s obzirom na to da je toj djeci jako puno značilo, da su bila sretna, na taj dio svoga rada sam najponosnija - rekla je dobitnica nagrade.

- Ovo je divna poruka iz Osijeka, čestitke svim dosadašnjim dobitnicima, čestitke svim osječankama i osječanima koji pridonose ovoj lijepoj poruci iz našega grada, kao i svima onima koji će danas dobiti ovo vrijedno priznanje. Drago mi je da je ova nagrada međunarodno prepoznata kao osječka mirovna nagrada, što je najbolja poruka kako se živi u gradu Osijeku - rekla je dogradonačelnica Žana Gamoš.

Ivan Alilović
Dobitnica nagrade istaknula se u vrijeme rata kada je organizirala evakuaciju učenika, kao i nastavu u progonstvu
Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike