Mozaik
IVICA PROPADALO OTVORIO ATELJE

Poruka: Umjetnost je možda zamrla, no umjetnici nisu
Objavljeno 13. prosinca, 2018.
S porukom "Umjetnost je možda zamrla, no umjetnici nisu", u samom središtu Zagreba samostalni umjetnik, slikar, dizajner, scenograf i glazbenik Ivica Propadalo otvorio je novi atelier u zapuštenom zdanju nekadašnje tiskare. Atelier Propadalo otvoren je u dvorištu Ilice 54, a s ozbirom na kojem se kućnom broju nalazi, nameću se asocijacije na slavni njujorški Studio 54 koji je okupljao umjetnike raznih područja.

- To neće biti samo moj radni prostor, ideja je da ondje povremeno priređujemo druženja s prijateljima i kolegama likovnjacima i glazbenicima, svima s kojima imamo nešto zajedničko, no neće biti otvoren za javnost - rekao je Propadalo za Hinu. Kaže da je svaka sličnost s kultnim Studiom 54 namjerna i time su se on i supruga vodili pri uređenju prostora koji je bio u derutnom stanju i prazan gotovo dvadeset godina, a sam po sebi ima zanimljivu povijest. Navodno se ondje nekad nalazio atelier slikara, profesora Žana, za kojega susjedi kažu da je radio aktove, a nakon njegove smrti uselila se tiskara, sve do 1997. godine, o čemu svjedoče plakati i fotografije brojnih tadašnjih zvijezda bivše Jugoslavije i svijeta.

- Od imena iz svijeta glazbe, filma i sporta, preko poneke skromno obnažene ljepotice, pa sve do Glasa Koncila i katoličkog kalendara iz Večernjeg lista, prostor nam je donio nevjerojatne kombinacije spojivog s nespojivim i poslužio kao odlična kulisa za neku novu umjetničku priču - napomenuo je Propadalo.

Iako je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Ivica Propadalo (Livno, 1950.) afirmirao se kao glazbenik i slikar.

Autor je brojnih statua i nagrada - Dora, Porin, Grand prix za Međunarodnu biciklističku utrku kroz Hrvatsku, zatim nagrade Hrvatske turističke zajednice, Djelatnik godine, Zlatna penkala itd. Dizajnirao je brojne plakate, a za svoj slikarski i scenografski rad dobio je niz domaćih i stranih nagrada i priznanja. Objavljene su mu dvije monografije "Crteži s mog radnog stola“ i "Scenografije - instalacije s razlogom“.

Glazbenu karijeru započinje u bendu Cod koji je svojevremeno bio prateći bend Zdravka Čolića i Kemala Montena. Prije deset godina je aktivirao nakon tri desetljeća svoju grupu iz studentskih dana Teška industrija, koja djeluje i danas. Suosnivač je i umjetnički direktor Udruge za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BIH...“, a dugo se bavi adaptacijama i uređenjem interijera. Hina
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike