Sport
HRVATSKI KUP

Osijek put u finale traži
u Maksimiru, čak sedmi
pokušaj rušenja Dinama
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Nogometašima Osijeka ždrijeb polufinala hrvatskog Kupa namijenio je najteži mogući put prema finalnom susretu koji će se 31. svibnja odigrati u Puli. Kuglice su bijelo-plavima namijenile Dinamo, lidera prvenstva i aktualnog osvajača Kupa, i to još u Maksimiru. Ako ćemo gledati s optimističnije strane, onda je to prilika da se Dinama u tom natjecanju Osijek riješi prije završne utakmice. Zapravo, to što se igra u Zagrebu možda je i dobra vijest jer otkako je na klupi Osijeka Zoran Zekić, Osječani su zabilježili dvije pobjede nad "modrima", i to obje u Maksimiru, a na svom terenu tu slast u eri aktualnog trenera još nisu imali prilike iskušati.


- Sve je bilo moguće "u bubnju", a nama se, eto, dogodilo da izvučemo najjačeg mogućeg protivnika. Nećemo kukati i razmišljati kako je sve unaprijed izgubljeno. Ipak, daleko je travanj 2019., mi sada imamo druge prioritete, poput subotnjeg susreta, posljednjeg ove jeseni, protiv Inter Zaprešića na našem stadionu u kojemu ćemo tražiti pobjedu za kvalitetan završetak prvog dijela sezone. O Dinamu ćemo kada za to dođe vrijeme. Uostalom, možda oni uspiju jako daleko dogurati u Europskoj ligi, a mi uhvatimo dobar zalet u drugom dijelu sezone. U jednoj je utakmici uvijek sve moguće. Da bi se osvojio Kup, teško je izbjeći Dinamo, no nismo ga baš morali dobiti u polufinalu i još na njegovu terenu. Ipak, nema nikakve predaje unaprijed. Baš naprotiv - poručio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.


Statistike, naravno, uopće nisu na strani Osijeka. Sastajali su se s Dinamom šest puta dosad u hrvatskom Kupu i nikada nisu bili konačni pobjednici. Zanimljivo, još nikada se nije igrala samo jedna utakmica, nego uvijek dvije, a to je uvijek prednost za kvalitetniju momčad, što je u povijesti Dinamo uvijek i bio u odnosu prema Osijeku. U ovoj fazi natjecanja, dakle, u polufinalu Osijek i Dinamo sastajali su se triput. Dvaput u vrijeme kada se zagrebački klub zvao Croatia i iz tog razdoblja datira i susret u kojemu su bijelo-plavi bili najbliže prolasku. Bilo je to u proljeće 1997. godine kada je u Maksimiru bilo 2:1 za "modre", a osječki uzvrat završio je bez pogodaka s tim da je Osijek bio bliži tom jednom koji mu je trebao za prolazak. Inače, u tih ukupno 12 odigranih utakmica Osječani su uspjeli pobijediti samo jednom, u proljeće 2002. godine, također u polufinalnom okršaju. U prvoj utakmici igranoj u Gradskom vrtu bilo je 2:1, a u uzvratu je Dinamo to nadoknadio pobjedom s 2:0.
Posljednji sudar u borbi za trofej Rabuzinovo sunce dogodio se prije šest godina, i to u finalu, a Dinamo je nakon remija u Osijeku (0:0) slavio u drugom susretu pred svojim navijačima (3:1) s tim da je Josip Lukačević u 85. minuti kod rezultata 2:1 propustio realizirati kazneni udarac za Osijek. Može li toj lošoj osječkoj karmi na proljeće konačno doći kraj? D.Keler
INTER DOMAĆIN RIJECI U ZAPREŠIĆU
Osim Dinama i Osijeka, drugog finalista dat će okršaj između Inter Zaprešića i Rijeke koji se igra u Zaprešiću. Polufinalni susreti Kupa Hrvatske na rasporedu su 24. travnja i igra se samo jedna utakmica.
Zoran Zekić

trener NK-a Osijek

- U jednoj je utakmici uvijek sve moguće. Da bi se osvojio Kup, teško je izbjeći Dinamo, no nismo ga baš morali dobiti u polufinalu i još na njegovu terenu. Ipak, nema predaje unaprijed. Baš naprotiv.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike