Novosti
RASTU NAKNADE ZA STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE I STUDENTSKI RAD

SOR-ovcima 3000 kuna, a studentima 23,44 kune po satu
Objavljeno 12. prosinca, 2018.

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske 30. studenoga usvojila uredbu kojom propisuje da će minimalna plaća od 1. siječnja 2019. iznositi 3000 kuna neto, to se pozitivno odrazilo i na zaradu studenata i mladih uključenih u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Naime, u skladu s rastom minimalne plaće, od Nove godine raste i naknada polaznicima stručnog osposobljavanja s dosadašnje 2752 kune na 3000 kuna mjesečno, a tek nedavno prvi put određena minimalna studentska satnica s dosadašnjih 21,50 kuna na 23,44 kune.


Premda je i propisano da se SOR-ovcima uključenima u tu nepopularnu mjeru uvedenu za mandata tadašnjeg ministra rada Miranda Mrsića isplaćuje naknada u visini minimalne plaće, vijest o povećanju naknade i službeno je potvrđena iz kabineta ministra rada Marka Pavića. Podsjetimo, i lani je SOR-ovcima naknada rasla, a o tome smo prvi izvijestili – s prijašnjih 2620 kuna na 2752 kune. Kada se sve zbroji i oduzme, SOR-ovcima će od veljače sljedeće godine na žiroračun svaki mjesec sjedati 248 kuna više nego ove godine. Uzme li se u obzir da su prve generacije SOR-ovaca primale samo 1600 kuna naknade mjesečno, iznos je do danas gotovo udvostručen.


- Naravno da pozdravljam svaki rast plaća, ali mislim da bi SOR-ovci trebali imati više od minimalca, pogotovo kad se sjetimo da se nakon isteka ugovora malo tko od nas uspije stvarno zaposliti – kaže SOR-ovac Martin (27), koji se nada da neće morati posao tražiti u inozemstvu.


Kada je riječ o minimalnoj studentskoj satnici, prvi put propisana je prvim zakonom o obavljanju studentskih poslova, koji je nakon dosta čekanja, na snagu konačno stupio 8. studenoga. Tom zakonskom odredbom željelo se stati na kraj izrabljivanju studenata sa strane poslodavaca – do tada su se studentima nudili poslovi uz mizerne satnice, od 15, 16, 17 kuna. No toga više nema, a rast tek određene minimalne satnice razveselila je sve studente, posebno one koji i imaju ugovoren taj iznos.


- Odlično, nadam se da će i iduće godine rasti – kaže studentica Maja (22).


A o novoj studentskoj satnici oglasilo se i Ministarstvo obrazovanja izvijestivši nas jučer kako je ministrica Blaženka Divjak, u propisanom zakonskom roku od 15 dana od donošenja uredbe o visini minimalne plaće, i sama donijela odluku o iznosu spomenute minimalne satnice. Objasnili su i kako se minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava tako da se iznos minimalne brutoplaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160. A poruku je poslala i ministrica Divjak.


- Poboljšanje studentskoga standarda, kvalitete života i studiranja studenata stalna je briga Ministarstva. Zakonom o studentskim poslovima osigurali smo zaštitu studenata koji rade preko student-servisa, ali i zaštitili cijenu toga rada te je vezali uz minimalnu stanicu. Nadalje, omogućili smo da se ono što se prikupi kao naknada za posredovanje ulaže u poboljšanje kvalitete studentskoga života – izjavila je ministrica Divjak.
Predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Stjepan Ćurčić rekao nam je kako je studentska satnica konačno došla na razinu da studentski rad možemo smatrati dovoljno cijenjenim u društvu.


- Što se tiče SOR-a, krajnji kratkoročni cilj trebao bi biti postizanje naknade od 70 % plaće na radnom mjestu za koje se pripravnik osposobljava - ističe Ćurčić, zaključujući kako bi, s obzirom na loše rezultate te mjere, Vlada ozbiljno trebala pristupiti uređivanju cijelog sustava stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.
Jasenka Pejaković
Prve generacije SOR-ovaca primale su 1600 kuna naknade, a studentska satnica regulirana je tek u studenome.