Regija
DRUGA ZBIRKA POEZIJE

Gloria La Marr predstavila "Apologiju"
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
BOŠNJACI - U prezentacijskoj dvorani Šumarskog muzeja u Bošnjacima predstavljena je "Apologija", druga zbirka poezije mlade pjesnikinje Nevenke Nedić iz Bošnjaka koja stvara pod umjetničkim imenom Gloria La Marr. Riječ je o magistri edukacije i filozofije i magistri pedagogije koja se bavi i umjetničkom fotografijom - kao model i kao fotografkinja te modnim dizajnom. Nevenka je pod velikim utjecajem zlatnog doba Hollywooda, odnosno 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je bilo poželjno i specifično da mladi umjetnici imaju umjetničko ime i kaže da je pjesnikinja otkako zna za sebe. Ima ukupno osam knjiga koje je dovršila ili na kojima radi i za sebe će reći da je apsolutno aktivna i da konstantno stvara.


Apologija označava obranu, a pjesnikinja u svojim pjesmama brani ljubav i istinu, kroz sva tri poglavlja na drugačiji način. Zbirka sadrži 99 pjesama u prozi raspoređenih u tri poglavlja - "Prošlost", "Sadašnjost" i "Budućnost". Prve 33 pjesme, pojasnila je autorica, govore o pogreškama, druge 33 o poukama, a treće o nadi – pri čemu prva pjesma iz prvog poglavlja, prva iz drugog te prva iz trećeg poglavlja čine jednu priču i tako redom…


Voditelj vrlo zanimljivog i inspirativnog programa bio je Antun Lešić, savjetnik načelnika općine Bošnjaci za kulturu. Predstavljanje je započela sama pjesnikinja koja je govorila o procesu nastajanja zbirke te ponudila sedam objašnjenja koja su se sakrila u naličju triju ruža na samoj naslovnici – prvo je simbolika prošlosti (rascvala ruža), drugo naličje sadašnjosti (ruža u cvatu) i treće budućnosti (pupoljak).


- Ja sam, pak, otvorila svoju dušu ne bih li pokazala put do pobjede. Počela sam, doduše, s pogreškom, ali sam iz nje izvukla pouku, a iz pouke se rodila nada. Taj put do pobjede jest spoznajni put na kojemu smo svi mi, svakoga dana – kazala je Gloria La Marr.


Na promociji su govorili Franjo Nagulov, autor 13 knjiga i član Društva hrvatskih književnika, i Antonija Rukavina, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, autorica predgovora zbirke pjesama. Završnu riječ dao je Mato Nedić, autor 16 knjiga i član Društva hrvatskih književnika, koji je za zbirku napisao pogovor.
Nazočne su pozdravili i Antun Leaković, voditelj Šumarskog muzeja, te Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci, koja je prepoznala rad mlade pjesnikinje te podržala izdavanje zbirke i samu promociju. M. Lešić Omerović
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura