Svijet
RAZRIJEŠEN MISTERIJ KOJI VUČIĆEVA VLADA SKRIVA JAKO DUGO

Blairove savjete Vučiću plaća Abu Dhabi zbog Beograda na vodi?
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Još iz vremena kada je sadašnji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, bio predsjednik vlade, prije četiri godine, pri srpskoj vladi djeluje "delivery unit", tzv. jedinica za isporuku rezultata i od 2015. godine na njezinu je čelu sadašnja srpska premijerka Ana Brnabić. Ustrojena je prema modelu rada ureda nekadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koji je ujedno i Vučićev savjetnik. No nitko u Srbiji ne zna tko financira Blairove savjete Vučiću, pa ni premijerka Ana Brnabić neovisnom Insajderu nije htjela odgovoriti. Novinari su još upornije počeli istraživati jer znaju da ako se nešto skriva, ima jakog razloga za skrivanje.


Insajder je upitao premijerku tko plaća usluge instituta Tonyja Blaira, koji je nedavno objavio da traži "dva viša savjetnika" za srpsku vladu koji će biti zaduženi za "visoko prioritetne projekte vlade" i "potporu državnim dužnosnicima u odnosima s javnošću". Premijerka je kratko odgovorila kako se za to "ne izdvaja ni dinar iz državnog proračuna", ali nije htjela reći tko plaća, nego ih je uputila na Blairov institut koji je brzo odgovorio kako se oni "više neće oglašavati na tu temu". Perući ruke od "delivery unita", premijerka je kratko pojasnila kako je ona "samo nastavila praksu koju je započeo Vučić".


Srpski su mediji doznali kako je iza projekta ‘‘delivery unit‘‘ stajao Blairov Institut, no ni danas nisu otkriveni detalji kako je Blair dogovorio suradnju s vladom, ni kako je regulirana, kao ni tko ju konkretno plaća, a nisu poznati niti rezultati te suradnje.


I drugi srpski neovisni dnevnik, Danas, zainteresirao se za ovu temu i doznao kako se "u diplomatskim krugovima nagađa kako savjetodavne usluge Blairu za potrebe vlade Srbije plaćaju vlasti Abu Dabija, a ne službeni Beograd, a sve zbog projekta Beograd na vodi ‘‘nove četvrti s visokim građevinama koji nazivaju gradom bogatih".
I posljednje vrijeme spekulira se o susretima Blaira i kosovskog predsjednika Hashima Thacija i većem angažmanu oko rješevanja srpsko-kosovskog spora jer Blair je do prije dvije godine, tri godine bio savjetnik albanskog premijera Edi Rame. Institut Tony Blair opovrgnuo je da Blair uime Vučića pregovara s Prištinom. Inače, Blair je omiljen na Kosovu ne samo zbog uloge u bombardiranju Srbije 1999. nego i zbog izjava kako je "ponosan na Kosovo", pa su Albanci masovno svojoj djeci davali njegovo ime te se 2010. u vrijeme posjeta Kosovu pozdravio s devetoricom svojih imenjaka.M.Flego
Možda ste propustili...

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana