Ekonomija
TERA TEHNOPOLIS - SVEČANA DODJELA NAGRADA

Grand prix za najbolji poslovni plan Ivani Božanov, a za najbolju inovaciju Zvonimiru Lukadinoviću
Objavljeno 12. prosinca, 2018.

U HUP-ovu Regionalnom uredu u Osijeku u utorak je održana svečana dodjela nagrada inovatorima - finalistima natjecanja u pisanju poslovnih planova Budi uzor, održanom 16. studenoga u Zagrebu, u čijoj je organizaciji sudjelovala tvrta TERA Tehnopolis d.o.o., koja svake godine provodi ovakvo natjecanje. Najuspješniji natjecatelji osvojili su vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator - StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od šest mjeseci bez naknade.

Ovogodišnji Grand prix za najbolji poslovni plan osvojila je studentica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Ivana Božanov, s poslovnim planom Nachtigall.

Osim studentskih poslovnih planova, u Zagrebu su predstavljene inovacije brojnih domaćih i stranih inovatora, a Grand prix Budi uzor 2018. za najbolju inovaciju dodijeljen je Zvonimiru Lukadinoviću, zaposleniku tvrtke Bor-plastika d.o.o. iz Kneževih Vinograda, za statički mješač fluida.

‘‘Ovaj proizvod u vlasništvu Bor-plastike komercijalizirali smo te ga koristimo u procesu pročišćavanja otpadnih voda, ali moguće ga je upotrijebiti i u široj industriji‘‘, rekao je Lukadinović koji je zaslužan za razvoj statičkog mješača fluida.

Isti dan održano je i natjecanje u kategoriji EITFood, inicijative koja se provodi u tematskom području ‘‘hrana‘‘, a kojoj se pridružila i TERA Tehnopolis. Tako su finalisti, u sklopu EITFood Demo days, predstavili svoje poslovne planove temeljene na inovativnim idejama koje se uklapaju u EITFood strateške ciljeve.

Prvo mjesto i nagradu od deset tisuća eura osvojile su studentice Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Mia Orešković i Tea Kordić s poslovnom idejom Gummy Bees, a drugo mjesto i nagradu od pet tisuća eura osvojio je tim mladih poduzetnika, Domagoj Dumančić, Juraj Bučević i Magdalena Josipović s poslovnom idejom Use&Reuse.

‘‘Na natjecanje smo se prijavili preko udruge Ospera, a cilj nam je od urbanog otpada proizvoditi kompost na način da svaki dan u kafićima skupljamo soc od kave, koji se inače ne reciklira, te na njemu uzgajamo gljive koje obavljaju primarnu razgradnju, a sve što ostane daje se komposnim glistama te one sekundarno razgrađuju otpad od kave. Ova novčana nagrada dobro će nam doći kako bi projekt realizirali bez velikih zaduženja i osobnih troškova‘‘, ispričao je Dumančić.

- Ove smo godine imali više od 360 sudionika u pisanju poslovnih planova, a zanimljivo je to što prvi put imamo više poslovnih planova nego inovacija i rekao bih da je to korak u dobrom pravcu jer inovacije su u redu, ali zarađivanje i njihova komercijalizacija ono je čemu težimo. Veliki napredak napravili smo i u digitalizaciji sadržaja, tako da se sada poslovni plan može pisati na mađarskom, engleskom i hrvatskom jeziku; s projekcijama od deset godina, za razliku od dosadašnjih pet - kazao je direktor TERA Tehnopolisa Ivan Štefanić. Danijel Miklić
Prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska I-Dare
U okviru projekta prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska I-Dare, učenici i studenti, s pomoću e-alata, pisali su poslovne planove, a temeljem provedene edukacije i treninga te mentorstvom sudionika u pisanju poslovnih planova, stručni žiri odabrao je 30 mađarskih i hrvatskih finalista, od kojih je njih 23 izložilo svoje poslovne planove na završnoj konferenciji projekta krajem studenoga, a nakon prezentacije žiri je odabrao dvije prije o uspjehu. Za hrvatsku priču o uspjehu izabran je poslovni plan Marija Komljenovića o otkupu i preradi ovčje vune u toplinsku izolaciju ‘’Wool for warmth’’, a svi finalisti dobili su certifikate za najbolji poslovni plan te vaučere za besplatnu predinkubaciju u okviru poslovnih inkubatora projektih partnera.
Možda ste propustili...

UVOZ PŠENICE IZ UKRAJINE IZAZIVA GOLEME POREMEĆAJE

HPK traži podršku od zastupnika EU parlamenta

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

2

U PRIPREMI JE NOVI ZAKON O LOVSTVU

U šest godina izdvojili 30 mil. eura za štete od divljači u poljoprivredi

3

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima