Sport
ODLIČAN POSAO U VELIKOJ GORICI

Širom otvorena vrata za rezultatski najuspješniju jesen od 2000. godine
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Osijek je u Velikoj Gorici odigrao pravu natjecateljsku utakmicu koja je donijela dosta dobrih vijesti

Oh, kako je dobar posao odradio Osijek u Velikoj Gorici. Ako bismo morali birati, trijumf u gostima protiv Gorice pripada sigurno među tri najvažnija u prvom dijelu sezone. Možda će takva tvrdnja, onako na prvu, zazvučati čudno jer se radi o novom prvoligašu, ali kada se pogleda što su sve dobro donijela ta tri boda i način na koji je Osijek do njih stigao, lako se dođe do takvog zaključka.

Ove jeseni već smo se naučili kako bijelo-plavi united uvijek traži težu stazu na putu prema pobjedi. Utakmica u Velikoj Gorici nije bila iznimka. Odlučili su pokazati karater jer su se još jednom vraćali iz rezultatskog minusa. Postoje treneri koji nisu baš ljubitelji takvog načina iskazivanja karaktera, ali nema dvojbe kako pobjede poput te protiv Gorice momčad pune samopouzdanjem. Njega nikad dovoljno, baš je Osijek pravi primjer za tu tvrdnju. Isto kao i za onu da nakon kiše dolazi sunce. Osječani su nakon što su neugodno prizemljeni u susretu s Rijekom iz toga izašli jači i u sljedeća dva susreta ostvarili dva golema koraka prema najboljoj rezultatskoj jeseni u posljednjih 20-ak godina. Prvo su protiv Hajduka izborili plasman u polufinale Kupa, a sada su si pobjedom nad Goricom otvorili mogućnost prezimljavanja na najmanje trećem mjestu, a u nekom povoljnom raspletu posljednjeg jesenskog kola mogu završiti i drugi. Naravno, ostaje još jedna "sitnica" - trebaju u subotu svladati Inter Zaprešić. Sad se sjetimo neobaveznog razgovora, onako u prolazu, s osječkim trenerom Zvonimirom Kolakom koji nam je nakon poraza od Rijeke poručio:

- Nije izgledalo dobro, ali naći će Zekić načina s kojim će podignuti momčad. Uvijek nađe.

Eto, što je trenersko iskustvo...

Bili su momčad
No, pustimo sad Inter. Osijek je u Velikoj Gorici stvarno pokazao puno dobrih stvari kada su u pitanju stav i karakter. Prvo i najvažnije, pokazali su kako polako u njih ulazi pobjednički mentalitet, što je dosad znao biti problem. Onda su nama, ali što je još važnije sami sebi, pokazali koliko ih je teško pobijediti kada djeluju kao momčad. To je detalj koji predstavlja temelj i dok on uvijek nije prisutan, napredak, za koji prostora ima, teško će ići. No, taj borbeni duh koji su iskazali ovaj je put bio dovoljno snažan motor koji ih je vukao prema pobjedi. Nisu ustuknuli ni kad su bili u rezultatskom zaostatku, pa ni kada domaćin baš nije birao sredstva ni način na koji bi ih zaustavio. Jednostavno, Osijek je pokazao mišiće u toj utakmici, pokazao se kao bolja momčad od Gorice i točka.

- Energetski smo izgledali puno bolje nego protiv Hajduka i to me posebno razveselilo. Istina, malo smo sporije krenuli u utakmicu što nas je koštalo pogotka, ali kasnije kada smo preuzeli kontrolu zbivanja na terenu, Gorica nam više nije mogla parirati. To dovoljno govori o našem dobrom nastupu i zasluženoj pobjedi. I iznimno važnoj pobjedi, kod 1:0 za domaćine prošlo mi je kroz glavu kako smo peti na ljestvici. Tko bi taj plasman objasnio osječkoj javnosti i navijačima? - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Iskreno, bila je ona utakmica u kojoj nismo sumnjali u preokret jer Osijek je od 20. minute jednostavno bio moćniji. To je baš bila utakmica koju se trebalo dobiti na mišiće, na kolektiv, što bijelo-plavima nije uvijek najbolje išlo. No, sada im uspijeva što je, nedvojbeno, pokazatelj napretka. Postoje stvari koje mogu biti bolje, posebno se tiču protočnosti i malo više hrabrosti kod dodavanja. Još uvijek se zna dogoditi više dodira s loptom negoli je potrebno u tom trenutku, a pokazali su bijelo-plavi kako su sposobni igrati brzo. U tome samopouzdanje iima veliku ulogu.

Grgić i Henty
Dobre su se vijesti za trenera Zorana Zekića baš gomilale tog dana u Velikoj Gorici. Uz već poslovično stabilnog i vrlo dobrog kapetana Mileta Škorića, vrlo siguran i smiren bio je i drugi stoper Guti. Finu rolu u sredini odradio je Bočkaj, čije su pasovi i dijagonale gotovo uvijek pogađale cilj, a jedini je veznjak bijelo-plavih koji je spreman uzeti više rizika u igri jedan na jedan. Veliki posao odradio je i Mirko Marić. Otvarao je, ulazio u međuprostore između posljednjeg i srednjeg reda, što je domaćinu stvaralo goleme probleme. Zabio je kazneni udarac, sjajnom loptom pripremio Bobanu čisti "zicer". U biti, Osijek nije imao slabog mjesta u toj utakmici, ali dva su čovjeka ipak pružila malo dojmljiviju igru od ostalih. Alen Grgić i Ezekiel Henty. Grgić je imao vraški posao zaustaviti "crnu munju" Iyayija Atiemwena. On je dosad terorizirao sve obrane HNL-a, ali Grgić je odigrao gotovo savršenu obranu protiv njega. Ništa mu, jedan od najboljih igrača Gorice, nije mogao. Osijekov desni branič dobio je sve otvorene sprinteve s Nigerijcem, a time se ni jedan igrač u HNL-u ne može pohvaliti. I povrh toga, još je Grgić "stavio" pogodak za pobjedu. Kakav potencijal samo čuči u tom dečku.

- Drago mi je što je napokon odigrao onako kako on može u odnosu prema potencijalu kojim raspolaže. Nadam se kako će mu ova utakmica biti prekretnica, prije svega na planu samopouzdanja. Igre poput ove trebao bi češće prikazivati - kaže trener bijelo-plavih. I za kraj, povratak Ezekiela Hentyja. I to kakav povratak. U posljednja dva susreta vidjeli smo koliko je on zapravo ozbiljan igrač. U prvim nastupima kod njega se vidio samo golemi napadački potencijal. Nakon što se oporavio od ozljede koju je dugo vukao, na teren izlazi jedan drugačiji Henty. Izlazi čovjek čija je radna etika za primjer drugima, čovjek koji se doista želi dokazati i pokazati sav potencijal koji nosi u sebi. On stvarno može sve. Zabiti, pobjeći, kvalitetno surađivati, otvarati prostor u napadu i zatvarati u defenzivi. Ako bude zadržao ovu razinu ozbiljnosti i pristupa, te ako ostane zdrav, na proljeće će biti "loma" pred vratima suparničkih momčadi. Uh, koliko je samo ta predstava u Velikoj Gorici donijela dobrih naznaka i spoznaja...
Dalibor Keler
preokret
OSIJEK JE DJELOVAO MOĆNIJE
DOBRO

Stav



Osijek je u Velikoj Gorici izgledao kao momčad s pobjedničkim gardom. Nije ih poljuljalo ni rano vodstvo domaćina. Ostali su mirni i nastavili svojim putem koji im je donio preokret i iznimno važnu pobjedu.



Alen Grgić



Jedna od najboljih partija u dresu Osijeka. Spremio je opasnog Atiemwena u mali džep, a stigao je zabiti za pobjedu. Može li se od njega tražiti više?



Uža obrana



Osijek domaćinu nije dopustio praktički ni jednu pravu priliku kroz igru, a za to najveći dio zasluga ima posljednji red koji je odigrao baš sigurno. Škorić i Guti izolirali su Zwolinskog, Grgić Atiemwena, a Janža Dvornekovića, kasnije je imao malo problema s Lovrićem, ali bez konačne štete.



LOŠE



Uspavani ulazak



Sporo je Osijek ušao u utakmicu. U prvih 20-ak minuta bilo je problema u igri, a u tom razdoblju pao je i vodeći pogodak. Srećom, to je bilo jedino slabije poglavlje nastupa bijelo-plavih u Velikoj Gorici.



Sudački kriterij



Sudac Goran Gabrilo mogao je zauzeti nešto odlučniji stav pri donošenju disciplinskih mjera. U početnoj fazi susreta Gorica nije bila samo agresivna, već je bilo dosta startova koji su bili opasno na rubu oštrine i prljavštine. Većina ih nije adekvatno sankcionirana.
Zoran Zekić

trener nogometaša Osijeka

- Kod vodstva Gorice od 1:0 prošlo mi je kroz glavu kako smo u tom trenutku na petom mjestu na ljestvici, a da je tako ostalo, kako bismo takav plasman objasnili osječkoj javnosti? Zato pobjeda ima posebnu težinu.ima posebnu težinu.
važna KOHORTINA PODRŠKA
Osijek ni u Velikoj Gorici nije bio sam. Kohorta je bila tamo, dala je opet važan “poguranac” kada stvari nisu išle po planu. Imamo samo jednu malu molbu za odane Osijekove pristaše. Dajte ljudi, poduzimte sve da u proljeće na tribine stignete prije početka utakmice! Opet su se “kohortaši” na tribinama kompletirali tek oko 25. minute, što je gotovo stalna praksa. Svjesni smo rigoroznih kontrola i strogih prevencija koje provodi policija te da su i one dijelom uzrok tih kašnjenja. Možda se ipak nešto može poduzeti na tom planu jer je više nego očito kako momčad pozitivno reagira na Kohortinu pojavu na gostovanjima. Znate zašto upućemo tu molbu? Pa zato što se najčešće pokaže da bijelo-plavi počnu igrati tek kad se na tribinama pojave njihovi glasni navijači.
DANAS IZVLAČENJE POLUFINALA KUPA
Danas točno u podne u Zagrebu će biti obavljen ždrijeb polufinala hrvatskog Kupa. “U bubnju” će se naći Osijek, Dinamo, Rijeka i Inter Zaprešić. Ne treba dvojiti tko je u tom društvu najpoželjniji suparnik - to je zaprešićki Inter. Inače, u polufinalu se igra jedna utakmica, a susreti su na rasporedu 24. travnja 2019. Finale se igra na pulskom Aldu Drosini 31. svibnja.
Možda ste propustili...

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike