Sport
POPIS KANDIDATA ZA SP

Lino Červar uvrstio trojicu igrača NEXE-a, otpao i Marko Mamić
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
- Jaganjac nije Žagmeštar ili Lazarov, ali bolje da je u NEXE-u nego u Metalurgu - rekao je Zoran Gobac

Od 10. do 27. siječnja Njemačka i Danska zajednički su domaćini Svjetskog rukometnog prvenstva. Hrvatska će prvi krug u skupini B igrati u Münchenu, a suparnici će biti Španjolska, Island, Makedonija, Japan i Bahrein. Tri reprezentacije iz svake skupine nastavljaju nastup u drugom krugu u Kölnu. Naši rukometaši SP otvaraju 11. siječnja protiv Islanda.

Otpao i Mamić
Točno mjesec dana prije početka Svjetskog prvenstva Lino Červar objavio je širi popis igrača. Na njemu su i trojica igrača NEXE-a - pivot Marin Šipić, lijevi vanjski Halil Jaganjac i desno krilo Ivan Vida. Šipić i Jaganjac imaju većih izgleda naći se na popisu od mladog desnokrilnog Vide. Posebno kada su se baš na njihovim pozicijama (pivot i lijevi vanjski, nap. a.) za Červara pojavili problemi. Nakon Domagoja Pavlovića zbog ozljede je otkazao i Marino Marić, a u nedjelju je izbornika Marko Mamić telefonski obavijestio kako će morati na operaciju te da će propustiti SP.

- Naš cilj je da se u iduća dva natjecanja, ovo Svjetsko prvenstvo i Euro sljedeće godine, plasiramo ili izborimo pravo na kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju. Razdoblje za pripreme nikad nije bilo kraće, a nažalost ostali smo bez trojice koji bi sigurno išli na Svjetsko prvenstvo. Nije da se nećemo boriti za medalje, ali su nam opcije u kadru sužene. Možda ova generacija nije tako potentna kao one prije, ali najgore je što ni mi sami ne znamo koliko vrijedimo - kazao je Červar, koji će reprezentativce okupiti na prvom dijelu priprema od 20. do 23. prosinca u Zagrebu. Potom odmah nakon Božića slijedi drugi dio priprema do 31. prosinca u Poreču, a od prvog dana nove godine do 9. siječnja, kada se putuje u Njemačku, uslijedit će i završne pripreme, također u Poreču.

- Novost je da nećemo voditi velik broj igrača u Njemačku, samo 16 prijavljenih. München je blizu pa će biti moguće organizirati brz dolazak u slučaju zamjene igrača i ozljeda. Ozljede Pavlovića, Mamića i Marića velik su udarac za nas, ali ako nam se ozlijede Cindrić ili Duvnjak kao na Euru u Splitu, onda smo u problemima. Imam viziju kako igrati s postojećim kadrom. Ključ uspjeha je obrana, a cilj plasman među sedam najboljih - rekao je Červar.

Na širem popisu nema pretjeranih iznenađenja. Možda jedino je uvrštavanje na poziciji desnog vanjskog zaslužio Šime Ivić. Nedavno je u dresu Meškova u SEHA-Gazprom ligi imao šut 10-10. Bit će zanimljivo za koga će se Červar opredijeliti na vratarskim pozicijama gdje su Šego, Šunjić, Stevanović i Filip Ivić i hoće li voditi dvojicu ili trojicu vratara. Ako će se odlučiti da na lijevom vanjskom igra Duvnjak, što je Červar i naznačio kao mogućnost, hoće li mu alternativa biti mladi i potentni Jaganjac (koristan i u obrani, nap. a.) ili možda iskusni Bičanić?

Pjevačke dvorane
Upravo je Jaganjac bio i tema presice na kojoj se pojavio i dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac. U ime Saveza dao je punu podršku Lini Červaru ne želeći komentirati nedavni odlazak izbornika s klupe PPD-a Zagreb. Gobac je istaknuo problem na lijevom vanjskom, jer po njemu mladi Jaganjac ipak još uvijek nije "Žagmeštar ili Lazarov". U vezi s tim pojasnio je kako je Jaganjac završio u NEXE-u umjesto u PPD-u Zagreb.

- Imao sam dogovor s njegovim bratom. Nudili smo po 50 tisuća eura u sedmom mjesecu pa još toliko u siječnju. Dogovor je propao, ali bolje je da je došao u NEXE nego da je ostao u onakvom Metalurgu - rekao je Gobac podsjetivši na osnovni problem hrvatskog rukometa.

- Rukomet je sport bez doma, kao što je to i nogomet. Ove Arene koje smo izgradili za SP 2009. nisu rukometne nego pjevačke. Nemamo uvjete za rad i moramo hitno dobiti Rukometni dom - kazao je Gobac.

Krešimir Lacković
POPIS KANDIDATA za SP
Vratari: Marin Šego (Pick Szeged), Ivan Stevanović (Schaffhausen), Filip Ivić (Kielce), Mate Šunjić (Ivry); DESNA KRILA: Zlatko Horvat (PPD), Josip Božić Pavletić (PPD), Ivan Vida (Nexe); lijeva krila: Manuel Štrlek (Veszprem), David Mandić (PPD), Lovro Mihić (Wisla); pivoti: Željko Musa (Magdeburg), Leon Šušnja (PPD), Kristian Bećiri (Celje), Krešimir Kozina (Goepingen), Marin Šipić (NEXE); lijevi vanjski: Domagoj Duvnjak (Kiel), Halil Jaganjac (Nexe), Damir Bičanić (PPD), Ivan Slišković (Goepingen), Alen Blažević (Pick Szeged); srednji vanjski: Luka Cindrić (Kielce), Igor Karačić (Vardar), Lovro Jotić (PPD); desni vanjski: Luka Stepančić (PSG), Jakov Vranković (Tatabanya), Luka Šebetić (Tremblay), Ivan Sršen (PPD), Josip Vekić (PPD).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike