Osijek
22. SMOTRA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Kreiraj svoju budućnost u Hrvatskoj
Objavljeno 11. prosinca, 2018.

Dvadeset i druga po redu, ali ove godine u nešto posebnijem izdanju, Smotra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održat će se u četvrtak i petak (13. i 14. prosinca), na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Sveučilišnom kampusu, s početkom u 10 sati. Na Smotri će se ponajprije maturantima, budućim studentima, ali i sadašnjima, ove godine predstaviti 12 fakulteta i četiri odjela, ali i druge sastavnice Sveučilišta kao što su Gradska i sveučilišna knjižnica, studentski centri u Osijeku i Slavonskom Brodu, Studentski zbor i studentske udruge te Regionalni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.


Službeno je otvorenje Smotre predviđeno u 11 sati, dok su izložbeni prostori na Fakultetu otvoreni za obilaske od 12 do 18 sati. Novost u ovogodišnjem programu Smotre jest predstavljanje područja znanosti i umjetnosti kroz predavanja i radionice pojedinih sastavnica Sveučilišta prema utvrđenom rasporedu dostupnom na sveučilišnim mrežnim stranicama. Prvoga dana Smotre održat će se motivacijska obraćanja, pa će tako zainteresirani imati priliku poslušati zanimljiva predavanja koja će im pomoći u donošenju odluka vezanih uz odabir ili nastavak studija. Vjerujemo kako će interes biti golem posebice za predavanje “Kreiraj svoju budućnost u Hrvatskoj”, koje će u četvrtak održati direktor razvoja Rimac automobila Matija Gracin, mag. ing. el. techn., dok će izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar s Akademije za umjetnost i kulturu, govoriti o temi “Humanizam – trajna vrijednost za vrijeme koje dolazi”.

Cilj je manifestacije učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane pravodobno obavijestiti o studijskim programima, dostignućima u pojedinim područjima, opremljenosti pojedinih fakulteta, o sveučilišnim i stručnim studijima, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama, uvjetima smještaja tijekom studija u Osijeku, studentskom životu i o još mnogo drugih detalja od posebnog značaja za brucoše.
Na Smotri će se predstaviti Ekonomski fakultet, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Filozofski fakultet, Građevinski i arhitektonski fakultet, Katolički bogoslovni fakultet, Medicinski fakultet, Pravni fakultet, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Strojarski fakultet, Akademija za umjetnost i kulturu te odjeli za biologiju, fiziku, kemiju i matematiku. J. Pejaković
RADIONICE I PREDAVANJA
Sastavnice Sveučilišta u Osijeku prvi će se put na Smotri uz izložbe svatko u svojem području znanosti predstaviti i kroz zanimljive radionice i predavanja koja će s održati u petak u izložbenom prostoru Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, ili na samim sastavnicama. Tako, primjerice, Odjel za biologiju od 10 sati priređuje radionicu „Tajne DNA i čarolije mikroskopskog svijeta”, od 9 sati na FERIT-u će biti tri radionice - „LEGO mindstorm”, „Stvorimo šumu u Blenderu”, i „IN2 Arduino radionica”, a jednako toliko ih namjerava održati i Građevinski i arhitektonski fakultet s početkom u 10 sati. Na Fakultetu za dentalnu medicinu, također od 10 sati, održat će se radionice „Pravilno održavanje oralne higijene”, i „Svemir sestrinstva”. Fakultet domaćin, koji želi privući što veći broj novih studenata, posebno se potrudio te priredio čak 13 radionica i izložbi – od onih vezanih uz kloniranje biljaka, preko biološke raznolikosti tla, do forenzičara hrane. Predstavljanja će imati i druge sastavnice, a program je dostupan na stranicama Sveučilišta.
Najčitanije iz rubrike