Osijek
AKO BUDE NOVE SJEČE STABALA

Unikom i Grad ponovno će dijeliti drva za ogrjev
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Korijenje čempresa ispred napuštene kuće na uglu Dravske i Biđske ulice godinama je predstavljalo velik problem tamošnjim stanovnicima, a nakon što su stabla posječena stanari u susjednim kućama nisu krili oduševljenje. Istovremeno ih je zanimalo hoće li eventualno iskoristivi dio debla tih, ali i ostalih nedavno posječenih stabala, biti podijeljeni građanima koji za ogrjev koriste drva?

Kako doznajemo od Steve Anetića, zamjenika direktora Unikoma, slične akcije već su održane na tzv. Danima otvorenih vrata kompostane Unikoma, gdje se deponiraju posječena stabla.

- Unikom će organizirati akcije u dogovoru s Gradom, jer nema razloga da ljudima ne pomognemo, to više što je u prethodnim akcijama odaziv građana bio vrlo dobar. Već smo organizirali takve akcije u ranu jesen, odnosno početkom zime i kad imamo materijala, rado stabla podijelimo građanima, odnosno omogućimo im da sami odaberu što žele. Naravno, ne mogu debla nositi u šleperima, nego uzeti kubik-dva, i to uz uvjet da ih sami režu i organiziraju prijevoz – pojašnjava Anetić, dodajući da ne može unaprijed znati kad bi eventualno bila organizirana podjela. Naime, samo jedan jači vjetar može donijeti veću količinu drvne mase, no Unikomu je svakako cilj, kaže, pomoći ljudima, pa nije isključeno da će se ove sezone organizirati još pokoja podjela zainteresiranim građanima.

Inače, kad su u pitanju nedavno posječeni čempresi, zbog količine smole na deblima ta su stabla gotovo neiskoristiva za loženje. Ali kad su u pitanju drva druge vrste, bude tu i stabala koja su trula, pa kao takva također nisu pogodna za ogrjev. No, sve zdravo i upotrebljivo za ogrjev Unikom će nastojati organizirano podijeliti.

Inače, od zamjenika direktora Anetića doznajemo i da je Unikom prije mjesec dana dobio vagu pomoću koje će se od sljedeće godine voditi evidencija koliki je ulaz ne samo posječenih stabala, nego i granja, lišća i trave. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike