Regija
ŠKOLSKI MEDNI DAN

U cijeloj županiji podijeljeno 900 staklenki meda
Objavljeno 10. prosinca, 2018.
Ukupno 552 učenika prvih razreda u VPŽ-u dobilo je paketiće s medom u nacionalnoj staklenci
VIROVITICA

Diljem Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, obilježen je Školski medni dan, a u povodu Dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Ukupno 552 učenika prvih razreda na području Virovitičko-podravske županije dobilo je paketiće s medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci, volumena 370 ml, edukativnu slikovnicu i prigodni letak. Na području županije podijeljeno je više od 900 staklenki meda, a tijekom Mednog dana, škole su u suradnji s pčelarskim udrugama, organizirale edukativna događanja radi upoznavanja učenika s važnošću pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu, ali i zdravim karakteristikama meda kao važnog prehrambenog proizvoda. U povodu toga, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Virovitčko-podravske županije, Vesna Šerepac, podijelila je 12 teglica meda prvašićima OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju, koja će iduće godine obilježiti 155 godina školstva na ovom području.

– Ciljevi programa školskog mednog dana su promocija hrvatskih pčelinjaka, povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za ukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Na tome posebno zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede te ministru Tomislavu Tolušiću, koji su osmilili i pokrenuli ovu sjajnu i edukativnu akciju – rekla je Šerepac.

O akciji Ministarstva poljoprivrede govorio je ravnatelj navedene škole Saša Topić, a predavanje o pčelarstvu i medu djeci je održao pčelar Željko Slavić iz Virovitice, jedan od trinaestorice medara s područja županije čiji je med podijeljen učenicima na ovom području.

Školski medni dan jedna je od mjera programa promocije hrvatskih pčelinjaka, koji je donijela Vlada RH, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je provela javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. Prijavljene su 843 osnovne škole i 36.307 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 190 pčelara koje su škole odabrale.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

NAŠIČKI VATROGASCI DOBILI PRIZNANJA

Diploma i Gajskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli