Svijet
KAOS U VELIKOJ BRITANIJI

May odgodila glasanje i odvela Brexit u nepoznato
Objavljeno 11. prosinca, 2018.

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurnuvši britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos i priznavši da je suočena s porazom. Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke pozivaju da odstupi. Objavljujući odgodu glasanja, May se smijala nekim zastupnicima dok je govorila o tome da ima veliku potporu za svoj dogovor s Bruxellesom i da je pomno saslušala različita mišljenja o sporazumu o kojem se pregovaralo 18 mjeseci. “Ako nastavimo i sutra glasamo, dogovor će biti odbijen s velikom većinom”, rekla je May parlamentu, ponovno istaknuvši kako misli da je sporazum dobar. “Stoga ćemo odgoditi glasanje predviđeno za sutra kako u ovome trenutku ne bismo dijelili parlament”, dodala je. Velika Britanija će u međuvremenu početi planirati izlazak iz Unije bez sporazuma do kojeg bi trebalo doći 29. ožujka. May je rekla da je šire pitanje želi li parlament poštovati volju birača ili novim referendumom prouzročiti podjele u petom najvećem gospodarstvu na svijetu. “Ako napravite korak unatrag, jasno je da je pred ovim domom fundamentalno pitanje: Želi li ovaj dom Brexit?” Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn rekao je da Britanija više nema “funkcionalnu vladu” i pozvao May da ustupi mjesto laburističkoj vladi.

Do odgode glasanja došlo je samo nekoliko sati nakon što je najviši sud EU-a odlučio da Britanija može jednostrano povući odluku o Brexitu. U isto vrijeme britanski je sterling pao na najnižu razinu od lipnja 2017. Sporazum dogovoren prošlog mjeseca u Bruxellesu stvorio je mnoge protivnike u svim britanskim političkim krugovima. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, a pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovu donošenju. Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), saveznica May u parlamentu, koja joj drži većinu, također je odbacila sporazum.

U međuvremenu irski premijer Leo Varadkar izjavio je u ponedjeljak da Britanija ne može djelomično ponovno ispregovarati sporazum o Brexitu koji je premijerka Theresa May dogovorila s Europskom unijom, iako su neka razjašnjenja moguća.

“Sporazum o povlačenju, uključujući irski ‘backstop’ (zaštitni mehanizam), jedini je sporazum na stolu. Nije moguće ponovno otvoriti bilo koji aspekt tog sporazuma bez otvaranja svih aspekata”, rekao je Varadkar novinarima. “Nemam teškoće s izjavama koje objašnjavaju što je u sporazumu o povlačenju, ali ni jedna takva izjava ne može biti u suprotnosti s onim što je u sporazumu”, dodao je Varadkar odgovarajući na pitanje hoće li Dublin podržati izjavu EU-a kojom se objašnjavaju pitanja glede irskog “backstopa” - privremenog rješenja koje jamči otvorenost irske granice, ali stavlja Sjevernu Irsku u ponešto drukčiji trgovinski aranžman od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Vuk Tešija
U isto vrijeme britanski je sterling pao na najnižu razinu od lipnja 2017.
Najčitanije iz rubrike