Novosti
UOČI SUBOTNJEG PROSVJEDA PROSVJETARA

Tri su zahtjeva, među kojima i status službene osobe
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
I osječke nastavnice doživjele su verbalne napade i vrijeđanja

U znak podrške čakovečkom profesoru tamošnje Tehničke škole koji se fizički sukobio s dva učenika nakon što su ga gađala kredom, brojni prosvjetari kreću na prosvjed "Za sigurnu školu" koji će se održati u subotu u "pet do 12" u organizaciji Mreže "Nastavnici organizirano", sindikata "Preporod" i facebook-grupe "Školska zbornica" koja okuplja učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ostale članove prosvjetne zajednice. Status službene osobe, učinkovit sustav pedagoških mjera te sigurno okruženje u školi tri su zahtjeva prosvjetara koji su, podsjetimo, nakon nemilog događaja u Čakovcu krenuli s objavom svojih ružnih iskustava na društvenim mrežama. U organizacijskom odboru prosvjeda su i nastavnice Ivana Kovač i Dajana Vidaković iz Osijeka te Lilijana Radobuljac iz Vukovara koje, unatoč tome što nemaju osobnih ružnih sličnih iskustava, u cijelosti podržavaju svaku veću pedagošku mjeru i svoju osobnu zaštitu.

- Pokrenula sam akciju #ijasamfranjo nakon što sam vidjela da brojni moji kolege imaju nekakvu sličnu priču. Sve je krenulo od toga da mi je prijateljica koja radi u prosvjeti ispričala da je doživjela traumu o kojoj joj je čak neugodno pričati. Radilo se o tome da joj je jedan učenik držao ruke na leđima, a drugi "kopao" po njezinu laptopu. Kad je naposljetku to ipak objavila, u moj inbox primila sam enorman broj poruka koje svjedoče o tome kakve su sve grozote nastavnici doživljavali od svojih učenika. Bilo je noževa pod vratom, bombe u zbornici, bušenja guma, udaranja i rušenja na pod, šutanja i, naravno, velikih ozljeda. Svi ti ljudi bili su anonimni jer kod nas vlada takvo mišljenja da je nas prosvjetare sramota priznati da se to događa u razredu - svjedoči Vidaković, učiteljica engleskog i njemačkog jezika u jednoj osnovnoj školi u okolici Osijeka. Kaže kako se čini da prosvjetare javnost doživljava kao da su sami krivi za takvu situaciju. Osobno kaže da je doživjela verbalne delikte i da je čula psovke i sve što je mogla učiniti jest upisati učenika. No, kaže kako joj je poznato da je u školama bilo drastičnih primjera, kakvih ipak nema u OŠ Tina Ujevića u Osijeku, gdje engleski i njemački predaje Ivana Kovač. Točnije, kaže da je jednom bila u situaciji da se učenik loše verbalno odnosio prema njoj.

- To je bilo na početku mog rada i uspjela sam to riješiti. No, činjenica je da je sustav dosta nedorečen i neprilagođen i da ne postoje pedagoške mjere koji bi pratile takve ispade. Mi želimo sigurno okruženje kako za nas, tako i za ostale učenike koji imaju pravo na sigurnost u školi i neometano učenje - kaže Kovač dodajući da prosvjetari očekuju dobivanje statusa službene osobe kako bi im se vratio dignitet koji im je, kaže naša sugovornica, ozbiljno pao u posljednjih nekoliko godina. Drago joj je, kaže, što je i javnost konačno stala iza prosvjetara, ali i sami roditelji. Nada se i subotnjoj podršci osoba koje ne rade u prosvjeti.

Marija Mihelić
Divjak: Profesor je dobio “žuti karton”
“Rekli bismo da je profesor iz Čakovca dobio žuti karton”, poručila je jučer ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirajući čakovečki slučaj profesora koji ne prestaje puniti medijski prostor.

- Imam 29 godina iskustva u školskom sustavu i u visokom obrazovanju i osobno sam se susretala s ovakvim slučajevima. No, nasilje nije nikad dobar odgovor na nasilje - poručila je ministrica Divjak dodajući da ovakva situacija, odnosno broj prijava, zahtijeva sveobuhvatne mjere, ali i akcijski plan prevencije te borbe protiv nasilja u školama. Naglasivši tri elementa, ministrica Divjak istaknula je da akcijski plan treba imati zakonsku regulativu, prevenciju te kampanju vidljivosti. Naime, pojasnila je kako se prevencija odnosi na kurikulum, kao i na eduakciju nastavnika i sustav podrške ne samo njima nego i učiteljima i roditeljima. Dodala je da situacije dolaze i iz roditeljskog doma što, osim školskog, također uključuje i rad drugih institucija. Kad je u pitanju subotnji prosvjed, Divjak je rekla da je prosvjedovanje legitimno pravo.
Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

MOŽEMO: PROGRAM ZA UMIROVLJENIKE

Povećat ćemo mirovine za dodatnih deset posto

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti